Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO usjevi
  • 18.07.2013.

Monsanto odustaje od komercijalizacije novog sjemena u EU

Izjavu za Reuters je dao Monsantov predsjednik i izvršni direktor za Europu Jose Manuel Madero u kojoj ističe da će od planiranih aktivnosti odustati u idućim mjesecima

Foto: Rgbstock.com
  • 370
  • 37
  • 0

Američka tvrtka Monsanto, javnosti dobro poznata po zahtjevima za plasiranjem genetski modificiranog sjemena u Europu, u srijedu je priopćila javnosti da odustaje od zahtjeva za proizvodnjom novih tipova usjeva u Europskoj uniji.

Prema izvoru Dnevnik.hr, razlog tomu je nedostatak komercijalne isplativosti za uzgoj. Izjavu za Reuters je dao Monsantov predsjednik i izvršni direktor za Europu Jose Manuel Madero u kojoj ističe da će od planiranih aktivnosti odustati u idućim mjesecima. Također navodi da će napori tvrtke bit će usmjereni na uzgoj konvencionalnog sjemena u Europi i na osiguranje potrebnih dozvola za uvoz GMO usjeva koji su dozvoljeni u SAD-u i Južnoj Americi. No Monsanto ipak ne odustaje od dozvole za uzgoj GMO kukuruza otpornog na insekte MON810, jedinog GMO usjeva koji je trenutno komercijaliziran na tržištu Europe.

Zemlje koje i dalje zagovaraju protivljenje uzgoju ovakvog sjemena su Francuska, Njemačka i Italija. No poražavajuća je činjenica da je Europa, usprkos protivljenju GMO namirnicama, jedan od najvećih svjetskih kupaca biotehničkog žita, te godišnje uvozi više od 30 milijuna tona GMO za potrebe stočarstva.

Foto: Rgbstock.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Monsanto GMO sjeme Europska unija Stočarstvo Kukuruz Žito


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje