Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emoji nesporazum
  • 10.07.2023. 15:00

Mora platiti gotovo 60.000 eura odštete jer je kliknuo "like"?

Poljoprivrednik tvrdi da je samo htio potvrditi da je dobio ugovor, sud je presudio u korist kupca koji je "like" smatrao dogovorenim poslom

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 9.765
  • 558
  • 0

Farmer Chris Achter iz Saskatchewana u Kanadi dobio je visoku kaznu zbog korištenja emojija "palac gore" u SMS poruci koja je sadržavala ugovor o kupnji lana. 

Iako Achter tvrdi da je na taj način samo htio potvrditi da mu je došla poruka, sud je presudio da je riječ o ugovornom sporazumu. A budući da nije ispunio obaveze prema tom ugovoru, morat će platiti 82.000 kanadskih dolara (56.655 eura, op.a.) odštete, piše BBC.  

Molim potvrdite ugovor

Naime, kupac žitarica i uljarica, Kent Mickleborough je 2021. želio kupiti 86 tona lana od Achtera. Prema izjavi pred sudom, on je o mogućoj kupnji u studenom te godine telefonski razgovarao s Achterom

Nakon toga je poslao farmeru nacrt ugovora s porukom "molim potvrdite ugovor o lanu".

Achter je kliknuo na "palac gore", ali nije isporučio lan do dogovorenog datuma.

Mickleborough tvrdi da je imao dugogodišnji poslovni odnos s farmerom koji je i ranije prihvaćao ugovore putem tekstualnih poruka što ga je navelo da vjeruje kako je potvrdom na ugovor pristao na prodaju. 

No, farmer kaže da je emojijem "palac gore" samo želio pokazati da je primio ugovor. No, pri tom nije dao suglasnost s uvjetima tog dokumenta.

Definicija emojija

Ipak, sudac je stao na stranu kupca pozvavši se na definiciju emojija prema Dictionary.com, koja kaže da se emojiji u digitalnoj komunikaciji koriste za izražavanje pristanka, odobravanja ili ohrabrenja.

Kaže da iako je vlastoručni potpis klasičan prikaz potvrde identiteta, to ne sprječava pojedince da koriste suvremene metode poput emojija za potvrdu ugovora te da on može poslužiti kao digitalni potpis. 


Tagovi

Palac gore Ugovor o kupnji Kanadski farmer Kupnja lana Kent Mickleborough Suglasnost Nesporazum Definicija emojija Digitalna komunikacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje