Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 04.09.2023. 13:30

Može li koncept Pametna sela vratiti život hrvatskim selima?

Pojam pametna sela označava skup aktivnosti usmjerenih na ulaganja u inovativna rješenja i bolje iskorištavanje svojih resursa u cilju poboljšanja kvalitete života i u konačnici ostanka u ruralnom području.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.657
  • 357
  • 0

U posljednje dvije godine u hrvatskoj javnosti uveden je pojam pametna sela. Koriste ga uglavnom dužnosnici i političari na svim razinama vlasti kada govore o gospodarskom razvoju i budućnosti ruralnih područja. Označava skup aktivnosti usmjerenih na ulaganja u inovativna rješenja i bolje iskorištavanje svojih resursa u cilju poboljšanja kvalitete života i u konačnici ostanka na selu.

Na inicijativu eurozastupnika Franca Bogoviča iz Slovenije i Tibora Szanyija, iz Mađarske, Europska komisija i Europski parlament su 2017. godine donijeli Akcijski plan pametnih sela nastao na temelju dokumenta Deklaracija Cork 2.0. – "Bolji život u ruralnim područjima“ kojom je definirana nova vizija budućnosti ruralne Europe. Deklaracija je usvojena  u rujnu 2016. na Europskoj konferenciji o ruralnom razvoju u Corku, drugom po veličini gradu u Irskoj i najvećem urbanom središtu pokrajine Munster.

Taj se dokument pak temelji na deklaraciji Živo selo iz 1996. godine usvojene na istom mjestu što znači da Europska unija već 27 godina promišljanjima i strategijama pokušava izjednačiti život u selima sa životom u gradovima želeći zaustaviti veće migracije ljudi iz ruralnih u urbane dijelove zajednice.

Deset smjernica ruralnih politika

Koliko u tome uspijevaju, kakve su strategije donijele pojedine članice, a kakve donosi Hrvatska, daju li planovi u nekim zemljama već konkretne rezultate i stiže li projekt u naše krajeve prekasno pokušat ćemo odgovoriti u serijalu "Može li koncept Pametna sela vratiti život i prosperitet ruralnom području“ koji podupire Agencija za elektroničke medije u okviru programa poticanja novinarske izvrsnosti 2023.

Naši sugovornici bit će eurozastupnici koji se bave tim pitanjima, saborski zastupnici, župani i općinski načelnici, predstavnici političkih stranaka i poljoprivrednih udruga, agencije za izradu EU projekata, lokalne akcijske grupe i oni kojih se to najviše tiče – poljoprivrednici, poduzetnici i stanovnici hrvatskih sela.

Sudionici konferencije Cork 2.0 zaključili su da ruralna i poljoprivredna politika u Europskoj uniji treba temeljiti na deset smjernica: promicanje ruralnog blagostanja, jačanje ruralnih lanaca vrijednosti, ulaganje u ruralnu vidljivost i vitalnost, očuvanje ruralnog okoliša, upravljanju prirodnim resursima, poticanje klimatske politike, poticanje znanja i inovacija, unaprjeđenje ruralnog upravljanja, poticanje i pojednostavnjenje provedbe politike te odgovorno donošenje i poboljšanje uspješnosti politika.

Marija Vukobratović: Za većinu naših ruralnih područja koncept Pametna sela dolazi prekasno

Na Bledu u Sloveniji 2018. donesena je Bledska deklaracija kojom je predviđeno da se pametna sela trebaju fokusirati na poljoprivredu, obnovljive izvore energije, ruralni turizam, e-učenje i e-upravu, a na plenarnoj sjednici u ožujku 2019. godine Europski parlament je prihvatio pametna sela kao novi koncept razvoja ruralnih područja za razdoblje 2021.-2027. Kreiranje politika koje podupru Akcijski plan pametna sela financira se iz okvira Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i provedbe programa ruralnog razvoja, Kohezijskog fonda te iz programima Horizon, LIFE i LEADER s najmanje 2,4 milijarde eura.

Strategija razvoja do 2040. godine

U Europskom parlamentu osnovana je Međugrupa za ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela. Na svojim sastancima razgovaraju o dugoročnim vizijama za ruralna područja, uz stvaranje cjelovite strategije razvoja do 2040. godine. Cilj Međugrupe je ojačati teritorijalnu koheziju unutar EU, baveći se specifičnim potrebama ruralnih, planinskih i udaljenih područja. Njihov potpredsjednik je hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji naglašava važnost grupe jer u ruralnim, planinskim i udaljenim područjima, koja čine 80 posto teritorija Europske unije živi 60 posto stanovnika.

"Ruralna područja od iznimne su važnosti za Europsku uniju koja o njima ovisi za hranu, energiju, sirovine. Ona su izvor kreativnosti i inovacija u kojima je utemeljen velik dio europske kulturne i prirodne baštine, koju je iznimno važno očuvati“, rekao je Sokol na jednom od sastanaka što je zabilježeno i na njegovoj službenoj web stranici.

Praktična rješenja lokalne vlasti uz pomoć EU novca ključ su razvoja pametnih sela

Upravo je koncept pametnih sela jedan od programa ovog europarlamentarca koji je po hrvatskim županijama tijekom prošle godine upriličio niz konferencija na temu "Pametna sela - EU koncept razvoja ruralne zajednice" upoznavši tako sve one na terenu s dugoročnom vizijom za ruralna područja.

* Novinarski projekt "Može li koncept Pametna sela vratiti život i prosperitet ruralnom području“ realiziran je uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.


Tagovi

Pametna sela Ruralni razvoj Ostanak na selu Revitalizacija sela Europska unija Koncept


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.