Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onečišćenje prirode
  • 12.05.2024. 10:30
  • Sisačko-moslavačka, Vrginmost, Gvozd

Mulj s mikroplastikom završava u banijskom tlu - svi obaviješteni, tvornica i dalje radi

Plastiku tale u nekadašnjoj tvornici za tekstil, nemaju filtere, rade noću stvarajući buku, a onečićešenu vodu izbacuju u tlo u samoj okolici Vrginmosta. Građanska inicijativa Stop Phaten Plastic obavijestila je sve nadležne. I što se dogodilo?

Foto: Stop Phaten Plastic
  • 435
  • 44
  • 0

U Vrginmostu, na Baniji, već godinu i pol djeluje tvrtka Phaten Plastic Recycling d.o.o. u čijem pogonu recikliraju plastiku koja, osim iz Hrvatske dolazi i iz Nizozemske, Njemačke i drugih zemalja.

Građanska inicijativa "Stop Phaten Plastic" već dulje vrijeme prijavljuje ovu tvrtku jer sadržaj tvorničkih spremnika, mulj s mikroplastikom izbacuju direktno u prirodu, tik uz samo selo. 

Obavješteni su - svi

Naime, prije taljenja plastike za reciklažu, ona se pere, a voda odlazi u spremnike te mora biti ovlašteno zbrinuta. No, ona završava u tlu u okolici, u blizini vrtova, polja, šume. 

Inicijativa je sve prijavila nadležnim inspekcijama, policiji, komunalnom redarstvu, DIRH-u, pučkoj pravobraniteljici, uredu župana Sisačko-moslavačke županije, Općinskom državnom odvjetništvu, DORH-u, USKOK-u, no do srijede, 8. svibnja nitko nije došao uzeti uzorke mulja, kada je to učinila inspekcija. 

U inicijativi su primijetili da je mulja manje, da je moguće da su ga odstranili, ali prostor gdje je ispušten i gdje ga još ima, nije osiguran.

Osim toga, upozoravaju da se tvornica nalazi u samom centru mjesta i udaljena je 10-ak metra od najbližeg vrta, 20-ak metara od najbliže kuće te 100 m od dječjeg vrtića.

Tvornica je u samom mjestu

Plastiku tale u nekadašnoj tvornici za tekstil

Navode i da su uvidom u dostupnu dokumentaciju saznali da su nadzorne inspekcije nad Phaten Plastic Recycling d.o.o. do sada pokazale: 

  • nedostatke u vezi zaštite od požara,
  • nedostatke u vezi zaštite od buke,
  • više puta su uočeni nedostaci i povrede odredbe zakona o gospodarenju otpadom,
  • donesena je odluka o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene-mjerenja koje se ne vrše,
  • predmetnom dozvolom nije dozvoljeno gospodarenje opasnim otpadom.

"Objekt u kojem se tali plastika je zgrada nekadašnje tekstilne tvrtke i nije konstruirana za obradu plastike. Nema adekvatne dimnjake, ventilacije i bukobrane. Najveći problem je drobljenje i taljenje  plastike u granule tijekom kojeg se cijelim mjestom širi nadražujući dim", upozoravaju u građanskoj inicijativi koja okuplja ogorčene mještane. 

Smrad, buka, smeće

Kaže kako tvornica ima radno vrijeme od ponedjeljka do nedjelje od 7.00-22.00, a često tale plastiku noću nakon radnog vremena. "Osim što se stvara buka, onečišćuje se zrak i širi se nesnosni smrad cijelim mjestom", opisuju aktivisti i naglašavaju kako se ne vrše mjerenja onečišćenja te da ne znaju koliko se štetnih tvari i kemijskih spojeva oslobađa u atmosferu jer tvornica nema filtrirani ventilacijski sustav za pročišćavanje zraka ni pročistač voda. 

"Plastika je izložena atmosferskim utjecajima i posvuda razbacana ispred tvornice na asfaltu u vrećama, iza tvornice u hrpama na zelenim površinama i zaraslom dijelu tvornice", napominju. 

Ništa im ne znači rješenje o privremenoj zabrani 

Prema najnovijim informacijama, u srijedu su na teren izašle inspekcije radi ispuštanja kontaminirane tekućine u prirodu te im je izdano rješenje o privremenoj zabrani preuzimanja otpada na lokaciju. Također, vodopravna inspekcija je našla propuste. 

No, mještani kažu da tvornica i dalje radi po svom te preuzima otpad i ako im je to od srijede, 8. svibnja zabranjeno. 

Mulj bačen u prirodu 

Na naš upit o navedenom slučaju, Državni inspektorat RH odgoravaru da su njihove inspekcije, svaka u svojoj nadležnosti, vodile više upravnih postupaka nad radom poslovnog subjekta.

Tako je Inspekcija zaštite okoliša na temelju zaprimljenih prijava obavila nadzor u kojem je utvrđeno da poslovni subjekt ne radi u skladu s Dozvolom za gospodarenje otpadom slijedom čega je mjerom na zapisnik naređeno usklađenje s dozvolom. Kontrolnim nadzorom je utvrđeno da društvo nije postupilo po mjerama na zapisnik te je doneseno rješenje o privremenoj zabrani preuzimanja otpada na lokaciju.

"Jednako tako, doneseno je rješenje o uklanjanju otpada i izdan je prekršajni nalog zbog rada u suprotnosti s dozvolom za gospodarenje otpadom te je od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražen upravni nadzor nad izdanom dozvolom za gospodarenje otpadom poslovnom subjektu", preciziraju u DIRH-u. 

Općina Gvozd još nije počela mjerenje onečišćenja

Nadalje pojašnjavaju da je zbog prijava o onečišćenju zraka inspekcija zaštite okoliša sukladno članku 36. Zakona o zaštitit zraka, općini Gvozd uputila Zahtjev za donošenje odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene, odnosno procjene razine onečišćenja zraka. Iako je općina donijela odluku o mjerenju, ono niti je započelo niti je definiran rok kada treba započeti.

Vodopravna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor poslovnog subjekta na temelju kojeg je za utvrđene nepravilnosti izdala rješenje kojim je društvu naređeno otklanjanje istih. Kontrolnim inspekcijskim nadzorom, utvrđeno je da je pravni subjekt postupio po rješenju.

Nema roka, nema mjerenja

I na kraju, sanitarna inspekcija DIRH-a je po službenoj dužnosti obavila inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti. Na temelju utvrđenih nepravilnosti pokrenut je  postupak za otklanjanje utvrđenih nedostataka i doneseno je rješenje o provedbi mjera zaštite od buke. "Po izvršnosti rješenja provedena  je kontrola izvršenja rješenja i budući da rješenje nije izvršeno izdano je rješenje o izvršenju. Pokrenut je i prekršajni postupak zbog nedostave dokumentacije, neprovedbe mjera zaštite od buke i zbog neizvršenja rješenja. Inspekcijski postupak je u tijeku", poznatim jezikom komentiraju u DIRH-u te zaključuju da temeljem posljednje zaprimljene prijave nepropisnog odbacivanja otpada u okoliš navode kako su nadležne inspekcije obavile inspekcijski očevid te su inspekcijski postupci u tijeku. Obećali su i da će nas pravovremo obavijestiti o utvrđenim činjenicama te poduzetim mjerama.

Tko su vlasnici? 

Prema zadnje dostupnim javno objavljenim podacima, tvrtka Phaten Plastic Recycling d.o.o. sa sjedištem u Slatini, Industrijska 4, ima tri zaposlene osobe, a taj se broj nije mijenjao od 2022. kada je osnovana. Temeljni kapital poslovnog subjekta financiran je 100% stranim kapitalom, a vlasnici su Fanlin Zhou i Guangming Xiang

U 2023. ostvarili su ukupni godišnji prihod u iznosu od 2.564.621,84 € što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda, u iznosu od 2.498.097,45 €, budući da su u 2022. ostvarili prihod u iznosu od 66.524,39 €. No, obje su godine poslovali s gubitkom. Prošle su godine ostvarili neto rezultat poslovanja u iznosu od -128.921,81 €.

Pokušali smo više informacija dobiti pozivom na broj naznačen na njihovoj internetskoj stranici no, automat kaže da osoba koju smo nazvali, ne može odgovoriti na naš poziv. Do zaključenja ovoga teksta nismo dobili niti odogovore poslane na njihovu mail adresu. 


Fotoprilog


Tagovi

Phaten Plastic Recycling Tvornica plastike Recikliranje plastike Ispuštanje mulja Građanska inicijativa Vrginmost Inspekcije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.