Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodeni val
  • 07.08.2023. 08:50

Mura zabilježila povijesni rekordni vodostaj, Hrvatska zbraja štete od vodnog vala

Preteška godina. Nisu zbrojene, dakako ni sanirane štete koje su pogodile veći dio Hrvatske u niz prethodnih olujnih nevremena s tučom, a već zbrajamo nove

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 397
  • 42
  • 0

Olujno nevrijeme s obilnim oborinama, ponegdje i s tučom, pogodilo je tijekom vikenda niz županija, a na uklanjanju posljedica i dalje rade vatrogasne ekipe. 

Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 do sada su zabilježene 392 intervencije na kojima je sudjelovalo 1.505 vatrogasaca sa 498 vozila. Većina se odnosila na ispumpavanje vode iz objekata, punjenja vreća s pijeskom i gradnje nasipa te uklanjanje grana i stabala sa kolnika.

Među teže pogođenim su Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka, Primorsko-goranska, Istarska županija, Međumurska, Varaždinska i Grad Zagreb. 

Kako napominju iz Hrvatskih voda, opadanjem Save, postepeno se poboljšava situacija na poplavljenom području najnižih dijelova naselja u općini Brdovec koja je najteže stradala od vodenog vala. U subotu je pri najvišem vodostaju u doticaju s vodom bilo 20-ak objekata.

Dotok ove rijeke iz Slovenije jučer je u 8:00 sati iznosio nešto manje od 3.000 m3/s, a na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku opao je za više od 40 centimetara. 

"Vrh vodnog vala prošao je kroz Zagreb 5. kolovoza oko ponoći, pri čemu je ostvaren maksimalni vodostaj od +440 cm (protok 2.600 m3/s)", stoji na njihovoj stranici navodeći da su ovi vodostaji bili na razini 20-ak centimetara niže u odnosu na vodni val iz 2010. godine.

Zabilježen je i povijesni rekordni vodostaj rijeke Mure, koja je Murskom Središću iznosila +537 cm (protok oko 1.350 m3/s).

Protok rijeke Drave u Varaždinu, navode, iznosi oko 1.900 - 2.000 m3/s. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a s obzirom na stanje zapunjenosti murskih i dravskih akumulacija u Austriji i Sloveniji očekuje se da ovi visoki vodostaji rijeka potraju još 2-3 dana.

Stiže ljepše vrijeme 

Kada je u pitanju Kupa, u Karlovcu se vodostaj očekuje na razini do +600 cm. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe u Farkašiću trebali bi ostati ispod razine +700 cm što će olakšati i povećati sigurnost obrane od poplava na području Petrinje i Siska.

U skladu s hidrološkom situacijom na slivu Drave i Dunava i sukladno prognozama o porastu vodostaja koje najavljuju nagli porast, Hrvatske vode izdale su rješenje za provedbu redovnih mjera obrane od poplava za dionice na rijeci Dravi, navode i iz Osječko-baranjske županije. 

Državni hidrometeorološki zavod za danas i dalje najavljuje promjenljivo oblačno, na Jadranu i uz dulja sunčana razdoblja. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, izraženiji uglavnom u Dalmaciji, stoji u prognozi DHMZ

Sutra će, pak, na Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti ponegdje više oblaka no većinom bez oborine. 

Diljem zemlje, dakle, zbrajaju se nove štete, ovog puta od vodnog vala.


Tagovi

Nevrijeme Vodostaji rijeka Hrvatske vode Vatrogasci DHMZ Poplava Vodeni val


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).