Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna energija
  • 11.09.2024. 16:00

Na 500 ha: Gdje će se graditi najveći agro-fotonaponski sustav u Europi?

Inovativni park će se prostirati na 500 ha te omogućiti učinkovitu i održivu uporabu poljoprivrednog zemljišta uz istovremenu proizvodnju energije, tvrde u tvrtki Sun farming

Foto: Shutterstock/Jenson
  • 2.248
  • 145
  • 0

Na istoku Njemačke, u saveznoj državi Brandenburg, gradi se najveći agro-fotonaponski sustav u Europi, koji će na području osam općina omogućiti zajedničku proizvodnju energije, uzgoj biljaka i razvoj stočarstva.

Kombinacija solarne energije i poljoprivrede na 500 hektara u takozvanom klima parku Steinhöfel osigurat će učinkovitu i održivu uporabu zemljišta, navode u tvrtki SUNfarming koja na ovom projektu surađuju sa SPIE, tvrtkom za multitehničke usluge u energetskom i komunikacijskom sektoru na području Njemačkei središnje Europe.   

Dvostruka uporaba  zemljišta 

"Naša tehnička rješenja omogućuju integraciju obnovljivih izvora energije i stvaraju infrastrukturne preduvjete za energetsku tranziciju te klimatski prihvatljivu budućnost", izjavio je Burkhard Sager. iz SPIE istaknuvši kako moderna tehnologija i dizajn osiguravaju dvostruku uporabu zemljišta, uz optimalno upravljanje sunčevi svjetlom i oborinama ispod dvostranih fotonaponskih modula na visini od 2,10 metara. Tvrde da rješenja donose brojne koristi, uključujući dobrobit životinja, biološku raznolikost, smanjenje emisija CO2, zaštitu podzemnih voda i sigurnost prinosa na inače teško obradivom pjeskovitom tlu u regiji.

Projekt je, u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima i konzultantima, stigao do faze dobivanja građevinske dozvole. "Klima park Steinhöfel najveći je SUNfarmingov pionirski projekt, kojega smo uspješno razvili u manje od četiri godine, uz donošenje statutarnih odluka u svim okruzima", objašnjava suosnivač i direktor te kompanije, Martin Tauschke.

Dvostruka upotreba zemljišta (Foto: Shutterstock/Monika23)

Inovativna suradnja

"Glavni izazov je strogo određeni vremenski raspored, u kojem mnogi radni koraci moraju biti precizno usklađeni kako bi projekt ove veličine uspio", dodao je Hannes Weinreich iz SPIE. 

Instalacija trafostanice u Steinhöfelu planira se za treće tromjesečje 2025., dok se puštanje u rad očekuje u drugom tromjesečju 2026. Prvi dijelovi agro-fotonaponskog parka bit će spojeni na mrežu čim trafostanica postane operativna. Projekt će povezati instalirani kapacitet od 753 MW na mrežu, a postrojenje s četiri transformatora osigurati stabilno napajanje visokonaponske mreže.

Uporaba poljoprivrednog zemljišta

Nakon završetka radova, zemljište će se koristiti za proizvodnju stočne hrane i kao privremeni pašnjaci za uzgoj teladi i junica. Trenutno razvijaju nekoliko gigavata agro-fotonaponskih sustava za uzgoj usjeva, voća, stoke, teladi, peradi i jelena.

Moduli će optimalno upravljati svjetlom i oborinama (Ilustracija: Shutterstock/Marina Lohrbach)

Cijeli projekt dio je istraživanja kojemu je cilj pokazati kako ovakvi sustavi ne samo da štite okoliš i podzemne vode od klimatskih promjena, već i donose stvarne koristi ruralnim područjima. 

"Ovaj ambiciozni projekt možemo ostvariti samo zahvaljujući vrlo dobroj i bliskoj suradnji s općinom Steinhöfel, građanima regije, okrugom Oder-Spree, našim poljoprivrednim zemljoposjednicima i tehničkim partnerima", zaključio je Tauschke.


Tagovi

Njemačka Solarni paneli Klimapark Steinhöfel Sunčeva energija Martin Tauschke Edith Brasche Hannes Weinreich Proizvodnja energije Brandenburg Sun farming Najveći Agro fotonaponski sustav


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.


Partner

Zeleni ZPP, zeleni Život

Vurnikova ulica 2, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel: +386 1 473 53 81, e-mail: info@czd-kmeckiglas.si web: https://kmeckiglas.com/