Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 05.09.2024. 10:30

Na papiru smo bolji od Slovenije i Austrije, ali imamo drastičan pad prodaje traktora

Na temelju statističkih podataka o prodaji traktora može se pisati dvojako, istaknuo je i pojasnio zašto Franjo Dominković, dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj.

Foto: shutterstock/Filmbildfabrik (ilustracija)
  • 2.334
  • 120
  • 0

Premda statistički podaci izgledaju odlično, Hrvatska bilježi drastičan pad prodaje traktora, ali i druge mehanizacije u prvih sedam mjeseci tekuće godine, upozorava Franjo Dominković, dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH. 

Kaže, u ovo doba godine, pred kraj ljeta, kod nas se najviše govori i piše o statistici. Koliko je porastao broj turista i noćenja u odnosu na prošlu godinu? Koliko je naplaćeno cestarina od vikenda do vikenda pa u odnosu na isto razdoblje lani i sve to u usporedbi s 2019.  Koliko je porasla cijena u maloprodaji te koliko je porastao BDP.

"Većina niti ne zna što je bruto domaći proizvod, ali je zadovoljna kada on raste. I zadovoljna kada smo po njegovom rastu među prvima u EU. Kao kada je umirovljenicima najavljena veća mirovina. Na temelju statističkih podataka! A na temelju istih o prodaji traktora i poljoprivredne mehanizacije može se pisati dvojako", navodi i pojašnjava. 

Na papiru bolji od Slovenije i Austrije, ali 

Naime, Promocija Plus je objavila da je u RH u prvih sedam mjeseci novoregistrirano 3.160 traktora. To je za 467 traktora više nego u prošlogodišnjih prvih sedam mjeseci. Za 1.338 komada više nego u istom razdoblju 2021. godine i tri puta više nego u 2019. godini.

"To je pet puta više nego u Sloveniji s kojom se volimo uspoređivati i koja u zadnjih desetak godina uvijek proda više traktora nego što se to postigne u HR. To je za 537 komada više nego u Austriji", naglašava i dodaje ono "ali" na koje ova Udruga upozorava niz godina. U tom našem statističkom podatku su uključeni i quadovi.

"To su oni motori s četiri kotača i volanom koji se kod nas trguju i, za razliku od Slovenije i Austrije, registriraju kao traktori", ponavlja Dominković navodeći da su se kod nas su pojavili prije 5-6 godina kada ih je prepoznala turistička privreda kroz obogaćivanje svoje ponude. Porast njihova broja u zadnje 3 godine, kada im je prodaja porasla s 1.199 komada u 2021. na 2.643 u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, rezultat je činjenice da su ih prepoznali i naši poljoprivrednici. Kupuju ih i koriste za obilazak svojih imanja i za njih mogu dobiti EU potporu. 

Međutim, kaže, s druge strane u podacima Promocije Plus prema registriranim vozilima iz stanica za tehnički pregled, tj. Centra za vozila Hrvatske gdje se navode podaci za oba "traktora“, proizlazi da je u prvih sedam mjeseci ove godine novoregistrirano svega 517 pravih traktora.

"To je za 181 traktor, odnosno 26 % manje nego u prvih sedam mjeseci prošle godine kada ih je prodano 698 komada", obrazlaže ovaj diplomirani ekonomist. 

Povratak nestabilnosti prodaje 

Konkretno, prodaja od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine u Hrvatskoj je za 125 traktora, odnosno 24 % manja nego u Sloveniji u istom razdoblju. U istom ovogodišnjem periodu u Austriji je prodano 2.623 traktora, što je 2,7 % manje nego lani odnosno pet puta više nego kod nas. 

"Ovako drastičan pad prodaje traktora, ali i druge mehanizacije u RH, rezultat je, posebno u zadnjih 18 mjeseci, pada prodajnih cijena poljoprivrednih proizvoda. A cijena hrane je istovremeno porasla u RH! Zbog inflacije?!", revoltiran je dodajući da će o razlozima je li tome uzrok pšenica iz Ukrajine ili iz zemalja koje ju jeftinije proizvode sa starom opremom ili nedozvoljenim herbicidima ili nešto drugo, analitičari s poljoprivrednog područja i tržišta hrane razglabati cijelu zimu i ništa se neće promijeniti.

Pita i hoće li se promijeniti politika korištenja EU potpora kod nas koja je svakako uzrok pada prodaje poljomehanizacije. "I ponovno povratak nestabilnosti koju smo imali prije ulaska u EU! Jer
očekivali smo stabilnost u prodaji kao što je to prisutno na tržištima ranije spomenutih Slovenije i Austrije
", napominje. 

U svojoj analizi Dominković ističe i da su podršku i osnovu za promjenom politike potpora za poljoprivredu od strane Europske komisije dobili još početkom prošle godine. Program ruralnog razvoja u RH je zamijenjen Strateškim planom zajedničke poljoprivredne politike, ali iz PRRRH 2014.-2020. još nisu riješeni neki zahtjevi iz natječaja iz 2022. kao što su skladišta, silosi, navodnjavanje, sjemenarstvo i nemoguće je procijeniti hoće li oni uopće kad i ako se realiziraju podići investicije u poljoprivredi, ali i prodaju poljoprivredne mehanizacije i traktora. Isto tako se ne zna kada će krenuti realizacija po natječajima iz SP ZPP-a 2023.-2027. koji su otvoreni lani kao što intervenija 73.10 i ove godine 73.12.

"I dok odluke-ugovore iz Agencije očekujemo i za prvi EU program i za drugi ostaje nam samo komentirati tko je u padu prodaje najviše pao", zaključuje dopredsjednik. 

Dodatan pad spriječio Fendt

Prema tim podacima, u prvih sedam mjeseci najveći pad su ostvarili brandovi koji su inače najzastupljeniji na našem tržištu, John Deere, Claas, Lamborghini i Deutz. Najveći porast ostvario je Fendt čija je prodaja s lanjskih 29 porasla na 62 komada traktora. Odnosno novoregistrirani Fendtovi prodani su donedavno Fortenovinim, a sada Podravkinim perjanicama. 

"Bez ove prodaje bi stanje za prvih 7 mjeseci bilo još i lošije i bio bi ostvaren od pad 32 posto. A toliki nije zabilježen niti u Srbiji", rezimira poražavajuće podatke.

U dokumentu ispod možete pronaći podatke o prodanim traktorima prema proizvođačima u prvih sedam mjeseci od 2005. do 2024. godine. 


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Statistika Franjo Dominković Udruga prodavatelja Drastičan pad


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".