Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 23.08.2023. 18:00

Na pomolu novi sporazum o izvozu žitarica između Rusije, Turske i Katra? I Ukrajina ima plan

Trilateralni sporazum bi navodno trebao biti potpisan ovih dana u Budimpešti. Danas je objavljena informacija da Ukrajina planira ponovo otvoriti crnomorski koridor za žitarice

Foto: Depositphotos/aerocaminua
  • 4.500
  • 255
  • 0

Rusija, Turska i Katar rade na postizanju novog, trilateralnog sporazuma o izvozu žitarica i umjetnog gnojiva koji se prvenstveno odnosi na afričke zemlje. On bi ovih dana trebao biti potpisan u Budimpešti, objavio je njemački Bild pozivajući se na službenu korespondenciju ministarstava vanjskih poslova i ambasada Rusije i Turske, kojoj je imao pristup. 

U međuvremenu je objavljeno da SAD također želi osigurati da žitarice iz Ukrajine stignu do ostatka svijeta, ali bez uplitanja Rusije. Navodno pregovaraju s Turskom, Ukrajinom i ostalim svojim saveznicima u regiji kako bi osigurale alternativnu rutu za izvoz. Danas je Wall Street Journal objavio kako Ukrajina planira ponovno otvoriti crnomorski koridor za žitarice prkoseći ruskoj blokadi. Navodno smišljaju plan s globalnim osiguravateljima. 

Uloge u trilateralnom sporazumu

Kada je riječ o trilateralnom dogovoru, turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan traži i da se obnovi crnomorski sporazum iz kojeg je Rusija u srpnju samoinicijativno izašla, te da novi obuhvati nesmetani izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. 

To bi spriječilo Rusiju uz svoje izvozi i žitarice zaplijenjene s osvojenih teritorija, a Ukrajina bi se pak morala odreći Krima koji je idealan za izvoz robe iz obje zemlje.  

Dok se Ankara za novi dogovor nada blagoslovu Ujedinjenih naroda, Kijev se našao u neizvjesnoj poziciji: ako odbije prijedlog brzo bi ga prozvali odgovornim za glad u zemljama u razvoju, a ako pristane, morat će se odreći Krima. 

Dakle, Turska bi bila organizator transporta, a Katar sponzor. Ruta komercijalnih brodova i onih za prijevoz žitarica podrazumijeva prolaz kroz Bospor i Dardanele

Rusija i dalje raketira skladišta 

Za sve to vrijeme Rusija i dalje raketira ukrajinske crnomorske i luke na Dunavu kojima se prevoze žitarice i drugi poljoprivredi proizvodi u europske, a onda i treće zemlje. 

S koliko eura po toni će EU subvencionirati tranzit ukrajinskih žitarica?

Najnoviji napad bespilotnim letjelicama dogodio se noćas, gdje je na Dunavu zapaljeno najmanje jedno skladište žitarica, priopćile su tamošnje vojne i lokalne vlasti. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Ruske žitarice Rat u Ukrajini Sporazum Trilateralni sporazum Prehrambena kriza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.