Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 05.07.2013.

Na pomolu trgovinski rat Makedonije i Srbije

Za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, makedonski uvoznici morat će kupiti tri kilograma domaće pšenice

Foto: RGBStock.com
  • 284
  • 14
  • 0

Makedonska Vlada donijela je službenu odluku o vezivanju uvoza pšenice i brašna za kupovinu domaće pšenice i brašna, zbog čega su srpski mlinari i pekari zatražili pomoć srpskih vlasti, javlja B92.

Po odluci Makedonije, za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa tako i iz Srbije, makedonski uvoznici morat će kupiti tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram srpskog brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje. Odluka se primjenjuje od 1. srpnja do 31. prosinca, obavijestila je Bojana Todorović, zamjenica srpskog ministra vanjske i unutrašnje trgovine.

Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina zatražilo je od nadležnih ministarstava da hitno uvedu mjere reciprociteta prema Makedoniji pa predlaže da se uvoznici obvežu da na jednu litru makedonskog vina moraju kupiti četiri litre srpskog vina. Žitovojvodina je upozorila da Makedonija ovim mjerama grubo krši osnovna pravila i obveze članica sporazuma CEFTA kojem pripadaju i Srbija i Makedonija.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Uvoz Pšenica Brašno Makedonija Srbija