Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brisanje iz ARKOD-a
  • 29.09.2023. 16:45

Na popisu za brisanje iz ARKOD-a je 247 korisnika, što im je činiti?

U tijeku je novi val brisanja iz sustava što znači i nedobivanje potpora za sporne parcele. Sankcije se ipak mogu izbjeći.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 7.749
  • 466
  • 1

Kako smo jučer objavili, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krenula je u novo brisanje parcela iz ARKOD-a

Neslužbeno doznajemo, riječ je o 247 korisnika i ukupno 2.612 ha. S tim da su neki od poljoprivrednika dostavili ili će dostaviti potrebne potvrde te samim tim parcele koje obrađuju neće biti izbrisane iz ovog sustava. 

To znači i da neće snositi sankcije za površine za koje su podnijeli Jedinstveni zahtjev za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja ove godine. Laički rečeno, neće ostati bez potpora za navedene površine. 

No, doznajemo, sankcije mogu izbjeći i svi oni kojima se obriše zemljište bez prava posjeda. Njima će biti omogućena izmjena Jedinstvenog zahtjeva do 1. studenog 2023. godine.

Zbog brisanja iz ARKOD-a stočar pisao Europskoj komisiji, evo što su mu odgovorili

Pojašnjeno, ako do tog datuma sa zahtjeva uklone sporne čestice, za one koje imaju pokrivene dokumentacijom mogu dobiti potporu.

Ne učine li to, sankcije idu na ukupnu prijavljenu površinu u Jedinstvenom zahtjevu, a to dakako znači znatno manje novčanih sredstava na računu u studenom kada se planira isplata predujma izravnih plaćanja. 


Tagovi

Arkod Brisanje iz ARKOD-a APPRRR Sankcije Jedinstveni zahtjev Potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja