Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promocija knjiga
  • 24.12.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na promociji knjiga o kukuruzu istaknuli važnost mjerenja fluorescencije klorofila

Ovu metodu u Osijek, ali i Hrvatsku, donio je prije 20 godina profesor Lepeduš, a sada su svi znanstveni radovi nastali temeljem te metode dobili istu adresu

Foto: Damir Rukovanjski
  • 413
  • 34
  • 0

Na Poljoprivrednom institutu Osijek promovirane su dvije knjige naziva "Chlorophyll a Fluorescence Measurements in Croatia - First Twenty Years" i "Kukuruz: od domestifikacije do oplemenjivanja".

Kukuruz je najzastupljenija kultura na europskim oranicama, no malo tko od nas bi prepoznao da ga vidi u njegovom izvornom obliku. Oplemenjivanje je dovelo do puno šire upotrebe, a dio oplemenjivanja je i mjerenje fluorescencije klorofila.

Ovu metodu u Osijek, ali i Hrvatsku, donio je prije 20 godina profesor Lepeduš, a sada su svi znanstveni radovi nastali na temelju te metode dobili istu adresu.

Metoda je jeftina i neinvazivna

"Ovdje je korištena primijenjena znanost i temeljna istraživanja gdje su znanstvenici otvorili jedno novo poglavlje, mozaik, u koji će se slagati znanstvena djela u budućem razdoblju. Vjerujući da je to plodno područje i vjerujemo da će znanstvenici, kako Hrvatske, tako i svijeta, naći ovdje dobar izvor kvalitetnih radova i materijala gdje ćemo proširiti svjetsku znanost o klorofilu", rekao je Marko Josipović, predsjednik znanstvenog vijeća PIO.

"Tu metodu je prihvatilo u svom radu mnoštvo i biologa i agronoma. Primjenjujemo je u svakodnevnim analizama. Mnoge institucije u Hrvatskoj su je preuzele u istraživanju. U kreiranju knjige sudjelovalo je ukupno 34 autora", istaknula je suurednica knjige Marija Viljevac Vučetić.

Metoda je bitna jer je, dodaje, neinvazivna, jeftina i brza te daje mnoštvo podataka. Koristi se za brzu fenotipizaciju biljaka, što je našim oplemenjivačima jako bitno.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:

 


Tagovi

Promocija knjiga Poljoprivredni institut Osijek Oplemenjivanje Fluorescencija klorofila Oplemenjivanje kukuruza Domestifikacija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com