Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna letjelica
  • 13.08.2023. 15:00

Najveći svjetski dron za upotrebu u poljoprivredi dobio dozvolu za komercijalne letove

Može se primijeniti za mnoge namjene, a ne samo za tretiranje poljoprivrednih površina. Pogodan je za noćni let.

Foto: YouTube/Printscreen
  • 431
  • 48
  • 0

Pelican Spray je trenutno najveći svjetski dron za upotrebu u poljoprivredi. Prošle godine je predstavljen, a sada je tvrtka Pyka, koja je tvorac ove najveće bespilotne letjelice, dobila odobrenje od američke Federalne uprave za avijaciju (FAA) za korištenje u komercijalne svrhe širom zemlje, piše Commercial UAV News.

Prilagodljiv za razne usjeve

Najveća je letjelica teška nešto više od 460 kg, koja je dobila dozvolu.

"Ovo je zaista velika stvar za poljoprivrednike, ali je i velika stvar za zajednicu i industriju dronova u cjelini“, rekao je suosnivač Pyka i glavni izvršni direktor Michael Norcia. Vijest donosi brojne prednosti velikih dronova na američko tržište i korak naprijed za cijelu industriju.

Svojim izgledom podsjeća na avion što ga čini prilagodljivim za mnoge namjene. Norcia kaže da je pokazao svoju sposobnost da poveća sigurnost, efikasnost i uštedu troškova kroz niz poljoprivrednih operacija koje su se odvijale u posljednjih nekoliko godina u Centralnoj i Južnoj Americi.

"Naš glavni fokus je bio na područjima u kojima se uzgajaju banane, a radili smo s velikim proizvođačima kako bismo zaštitili plantaže od gljivičnih bolesti. U Brazilu, naš fokus je bio na proizvodnji kukuruza, soje, pamuka i šećerne trske”, otkriva. 

Može da leti noću

Letovi Pelican Spray-a su više puta demonstrirali vrijednost aviona u poljoprivredi. Može nositi do 265 l tekućine i tretirati do 97 hektara na sat, ili oko polovice produktivnosti velikih turboelisnih aviona s jednim motorom, što je ono što većina ljudi ondje koristi. Prednost drona je što može raditi noću što povećava njegovu efikasnost.

Konvencionalna letjelica na dnevnoj bazi može imati samo tri sata održivog vremena za prskanje, prije nego što se vjetar pojača ili prije nego se temperature popnu do točke gdje više nije sigurno ili pogodno za prskanje. S odobrenjem za komercijalne operacije letenja kompanija želi raditi s američkim poljoprivrednim firmama koje se bave posebnim usjevima.


Tagovi

Dron Pelican Sprey Avionsko tretiranje Najveći dron Noćni let Zaštita usjeva Dron u poljoprivredi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...