Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana pesticida
  • 03.12.2023. 15:00

Nakon dvije godine klorpirifos ponovo uveli u upotrebu

Poljoprivredne grupe u SAD-u podnijele su tužbu protiv Američke organizacije za zaštitu okoliša. Nakon presude se očekuje ponovna upotreba klorpirifosa u nekim državama od 2024.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 460
  • 52
  • 0

I dok je klorpirifos zabranjen u Europskoj uniji, u pojedinim državama SAD-a je ponovo odobren, piše Citrus Industry. Zabrana upotrebe u svim usjevima je donesena 2021. od strane Američke organizacije za zaštitu okoliša EPA i bila je važeća dvije godine.

Poljoprivredne grupe su u veljači 2022. podnijele tužbu protiv agencije, tražeći da vrate mogućnost da ga poljoprivrednici koriste za zaštitu svojih usjeva. Inicijativi se pridružila 81 organizacija koje su tvrdile da agencija ignorira znanstvene dokaze koji podržavaju sigurnost pesticida za određene namjene.

Odluka bila proizvoljna i hirovita

Tamošnji Vrhovni sud za osmi okrug, u kome su Minnesota, Iowa, Missouri, Arkansas, Nebraska i Dakota, presudio je 2. studenog da EPA nije poštovala zakon kada je ukinula tolerancije na klorpirifos. U presudi je navedeno da je odluka bila proizvoljna i hirovita. Iz poljoprivrednih organizacija navode da je bio izazov da se sredstvo vrati na jedanaest usjeva koji su prošli procjenu rizika, a među njima su i citrusi.

Sudska presuda zahtijevala je od EPA da ponovo procijeni može li se klorpirifos sigurno koristiti na usjevima kao što su šećerna repa, soja, neko voće i povrće. Navodi se da nisu uzeti u obzir svi argumenti i da je EPA izabrala jedno rješenje, a to je zabrana svake upotrebe navedene aktivne tvari bez razmatranja može li se sigurno koristiti u drugim usjevima.

To znači da će se vratiti u upotrebu u navedenim državama 2024. godine. Ipak, neke države, uključujući Kaliforniju, Havaje, Maryland, New York i Oregon, nastavljaju sa zabranom klorpirifosa.

I dalje zabranjen u EU

U Europskoj uniji je povučen iz upotrebe od 13. siječnja 2020., a insekticidima koji ga sadrže moglo se trgovati do 1. travnja 2020. godine, dok je krajnji datum primjene bio 16. travnja iste godine.

Od tada je na snazi zabrana upotrebe ove aktivne tvari i nema naznaka da će doći do izmjene odluke.


Tagovi

Zabrana pesticida SAD Presuda EPA Zabrana klorpirifosa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB