Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplavljena Ukrajina
  • 13.06.2023. 15:00

Nakon poplave - pustinja, globalna nesigurnost i visoke cijene hrane

U ukrajinskoj regiji Herson je poplavljeno oko 10.000 ha poljoprivrednog zemljišta i uništen 31 sustav za navodnjavanje. Što će se dogoditi kada se voda povuče?

Foto: Facebook/Olena Gladkova
  • 946
  • 139
  • 0

Ukrajinska regija Herson, u kojoj se nalazi uništena brana Nova Kahovka, jedna je od glavnih područja poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji. 

Konkretno, u 2021., prijeratnoj godini, udio ove regije u ukupnoj stakleničkoj poljoprivrednoj proizvodnji u Ukrajini iznosio je više od 21 %, industrijskih usjeva više od 5%, a žitarica i mahunarki više od 4%, navodi APK-Inform.

Ondje je bilo i oko 58% navodnjavanih ratarskih površina. 

Voda poplavila ukrajinsku poljoprivrednu regiju - rastu cijene žitarica na burzama

Inače, 2021. je bila rekordna godina za proizvodnju žitarica i uljarica. Zbog okupacije dijela regije te konstantnih borbi, ažurirani podaci o poljoprivrednoj proizvodnji za sada nisu dostupni.

Rast cijena hrane 

Stoga ne čudi zabrinutost Ujedinjenih naroda da će probijanje brane na rijeci Dnjepar imati ogroman utjecaj na globalnu prehrambenu sigurnost te dovesti do porasta cijena hrane.

"Ovo je žitnica, čitavo područje koje se spušta prema Crnom moru i Krimu je žitnica ne samo za Ukrajinu nego i za svijet", rekao je Griffiths za BBC. "Već imamo poteškoća u pogledu prehrambene sigurnosti, ali cijene hrane, siguran sam, sigurno će porasti", prenio je Reuters

Predviđa dugoročne probleme, ne samo ove nego i sljedeće sezone. 

Nakon poplave - pustinja

A da bi zaista moglo biti tako, pokazuje primjer ukrajinskog ratara Andrija Pastušenka čija su polja potpuno poplavljena. No, nakon što se voda potpuno povuče, prijeti im suša. Naime, uništeni su sustavi navodnjavanja i pitanje je kada će biti u funkciji. 

"Ironično je da smo manje zabrinuti zbog poplava nego zbog uništenog sustava navodnjavanja. Polja su nam presuha. Posljednjih je dana na naša područja palo mnogo ruskih projektila. Izazvali su šumske požare", kaže Patušenko. 

Prema preliminarnim procjenama, ukrajinsko Ministarstvo poljoprivredne politike i prehrane pretpostavlja da će biti poplavljeno 10.000 ha poljoprivrednog zemljišta na desnoj obali regije Herson. Također, bit će prekinuta opskrba vodom za 31 sustav za navodnjavanje polja u regijama Dnjepropetrovsk, Herson i Zaporižje. 

U 2021. navodnjavano je 584.000 ha, gdje je proizvedeno oko 4 milijuna tona žitarica i uljarica u vrijednosti od oko 1,5 milijardi američkih dolara. U ministarstvu ističu da će u 2023. samo 13 sustava za navodnjavanje raditi na desnoj obali Dnjepra. Bez izvora vode ostalo je 94 % sustava u Hersonu, 74 % u Zaporožju i 30 % u regiji Dnjepropetrovsk, podaci su ministarstva. 

Ugrožen izvoz i ribolov

Tvrde da bi se polja u tom dijelu zemlje mogla pretvoriti u pustinju, da će biti onemogućena opskrba pitkom vodom, ali i sam izvoz poljoprivrednih proizvoda preko rijeke Dnjepar koji je trenutno onemogućen. 

Prijavljeni su i pomori riba. Ondje je sezona mriješćenja upravo završila, a pad vodostaja uzrokovat će sušenje jaja i mlađi u plićaku.  


Tagovi

Poplava u Ukrajini Nova Kahovka Ukrajina Navodnjavanje Cijene hrane Prehrambena sigurnost Uništena brana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]