Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 29.09.2024. 16:30

Nastavljaju padati cijene poljoprivrednih proizvoda, pogotovo gnojiva i stočne hrane

U Hrvatskoj je zabilježen najviši pad cijena inputa koji nisu povezani s ulaganjima, i to za 14 posto, objavio je Eurostat

Foto: Shutterstock/Fotokostic
  • 7.042
  • 421
  • 0

U drugom tromjesečju cijene poljoprivrednih proizvoda u Europskoj su uniji pale i za outpute i za inpute koji nisu povezani s ulaganjima, objavio je Eurostat, dodajući kako su one u prosjeku pale za 3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Tijekom tog razdoblja prosječna cijena dobara i usluga koje se trenutno troše u poljoprivredi (inputi koji nisu povezani s ulaganjima, poput energije, gnojiva ili stočne hrane) smanjili su se za 7 posto. Ti su padovi, pojašnjavaju, bili ipak nešto manje izraženi nego u prethodna dva tromjesečja.

"Veliki padovi zabilježeni su u cijenama jaja (-15%), žitarica (-14%) i krmnog bilja (-13%). Nasuprot tome, nestašice na strani ponude dovele su do kontinuiranog rasta cijena maslinovog ulja (+41%) i krumpira (+10%)", stoji u izvješću.

Veliki pad cijena gnojiva i poboljšivača tla

Općenito, cijene voća i povrća su se neznanto mijenjale (+3% za voće i -1% za povrće), iako je bilo većih razlika za pojedine proizvode. Unutar kategorije voća, najveći pad u usporedbi s istim razdobljem 2023. imali su limuni i limete (-48%), dok je najveći porast zabilježen kod voća iz suptropske i tropske klime (+51%). Što se tiče povrća, došlo je do naglog pada cijena luka (-46%) i rajčice (-27%), što je u suprotnosti s oštrim rastom cijena svježih mahunarki (+39%) i cvjetače (+35%).

Veliki pad cijena zabilježen je kod gnojiva i poboljšivača tla (-19%) te stočne hrane (-13%).

fwacs
Drugo tromjesečje 2024. u odnosu na isto razdoblje 2023. (plavo: poljoprivredni output, zeleno: inputi koji nisu vezani uz ulaganja) (Foto: Eurostat)

Iz Eurostata naglašavaju kako na nacionalnoj razini, većina zemalja EU (17 od 25 s dostupnim podacima) bilježi pad cijena poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći pad cijena zabilježen je u Mađarskoj (-13%), Poljskoj (-12%) i Češkoj (-10%). 

Nasuprot tome, najveći porast zabilježen je u Grčkoj (+8%), Latviji (+4%), Cipru i Irskoj (+3%).

Što se tiče inputa koji nisu povezani s ulaganjima, sve zemlje EU za koje su dostupni podaci zabilježile su pad u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani, pa su najveće stope pada bile u Hrvatskoj (-14%), Mađarskoj, Španjolskoj i Slovačkoj (-11% svaka).


Tagovi

Eurostat Cijene poljoprivrednih proizvoda Cijene gnojiva Cijene voća Cijene povrća


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi se divimo ljepoti prirode koja nas okružuje, a isto tako i obrađenim plodnim livadama i oranicama. Svakog nas proljeće oduševe bojama i mirisima.
#RuralFoto #Priroda