Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.09.2023. 18:00

Nastavljen pad cijena žitarica, dok berba traje

Cijene padaju. Berba je u tijeku. Očekuje se manje kukuruza u Brazilu i veće cijene u drugoj polovici 2024. godine.

Foto: Depositphotos/roman023
  • 5.180
  • 353
  • 1

Cijene žitarica su u četvrtak pale na burzama, a pad se nastavio i danas. Oporavak sprječava velika ponuda, jer je žetva u tijeku u Europi i SAD-u, ali i jačanje dolara. Na tržištu je velika ponuda ruske pšenice, brazilske soje i kukuruza. Egipat je od Rumunjske kupio 120.000 t pšenice. Ovog tjedna je očigledno da se Rusi pridržavaju dogovora o minimalnoj cijeni od 253,35 eura/t.

Nastavljen pad cijena za sve kategorije

Pšenica je nastavila blagi pad cijene u petak. Za tonu je u 14 h bilo potrebno izdvojiti 235,75 eura nakon kratkotrajnog oporavka. Isto se dogodilo s kukuruzom, koji je koštao 207,25 eura/t za ugovore iz studenog.

Kukuruz na pariškoj burzi:

Ovaj je trend zabilježen i za uljanu repicu koja je koštala 437 eura/t.

Koji sve faktori utječu na cijenu žitarica i uljarica i zašto uporno padaju?

Na čikaškom CboT-u cijena pšenice je bila 198,47 eura/t, dok je za kukuruz cijena 175,53 eura/t.

U padu je i cijena soje koja se spustila na 445,97 eura/t.

Soja na čikaškoj burzi:

Prošlog mjeseca je Ukrajina otvorila novi tranzitni put i bez dogovora o Žitnom koridoru. Iz luke Čornomorsk, u blizini Odese, stižu brodovi natovareni žitom. Prvi brod natovaren sa 20.000 t pšenice je u četvrtak uplovio u Bosfor, Tursku. Drugi natovareni brod je napustio luku nakon utovara žitarica i plovi put Sredozemnog mora.

Suša umanjila prinos kukuruza

Tjedna izvozna prodaja kukuruza prema USDA je pokazala 567.000 t, što je donja granica koju su očekivali analitičari. Međunarodno vijeće za žitarice ICG je povećao prognozu za globalnu žetve kukuruza u sezoni 2023/24. za milijun tona na 1.222 mil. t u odnosu na kolovošku. U izvještaju od rujna USDA je očekivala žetvu od 1.214,3 mil. t. Suša je umanjila prinos.

Podbacila su i očekivanja brazilske berbe za 12 mil. t manje i sada se očekuje 119 mil. t prinosa. Smanjene su ukupne površine pod kukuruzom, kao i izvozni potencijal koji je procijenjen na 38 mil. t u 2024. u odnosu na sada nedostižnih 52 mil. t koliko je bilo u 2023. godini. Očekuje se da će cijene ostati niske u prvoj polovici godine, a za drugu se očekuju rast potražnje i manju ponudu.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solsky tijekom online govora na sastanku Agrarnog odbora Europskog parlamenta je rekao da su stručnjaci radili na stvaranju akcijskog plana i da će ova zemlja Europskoj komisiji i zemljama izvoznicama predstaviti listu i potreban obujam poljoprivredne proizvodnje za četiri kulture - suncokreta, uljane repice, pšenice, kukuruza.

Prošlog tjedna su Poljska, Mađarska i Slovačka opet uvele ograničenja za ukrajinske proizvode.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.