Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjeti i strategije
  • 13.07.2024. 09:00

Navodnjavanje voća i povrća tijekom suše: Kako to voli jabuka, a kako rajčica?

Svaka biljka ima specifične potrebe za vodom, a neke vrste su otpornije od drugih. Preporučuje se korištenje kap po kap sustava i malčiranje za očuvanje vlage, kao i sakupljanje kišnice za dodatne izvore vode.

Foto: AK grafika*
  • 3.078
  • 173
  • 0

Suše i toplinski valovi predstavljaju ozbiljne izazove za poljoprivrednike, posebno kada je dostupnost vode ograničena. U ovim uvjetima, njeno učinkovito korištenje postaje ključno za održavanje zdravih biljaka i optimiziranje prinosa. Važno je znati kako i kada navodnjavati određene sorte voća i povrća tijekom suše, uzimajući u obzir njihovu toleranciju na nedostatak vode.

Svaka biljka ima specifične potrebe za vodom koje ovise o nekoliko faktora, uključujući vrstu biljke, fazu rasta, tip tla i klimatske uvjete. Tijekom suše, ove potrebe postaju još izraženije.

Navodnjavanje tijekom suše

Strategije za štednju uključuju korištenje efikasnih metoda, kao što su kap po kap sustavi, te planiranje navodnjavanja ujutro ili navečer kada je isparavanje manje. Pravilno planiranje može pomoći u optimizaciji upotrebe vode i smanjenju gubitaka.

Jabuke zahtijevaju redovno navodnjavanje, posebno tijekom razdoblja formiranja plodova. Optimalno je rano ujutro ili kasno navečer, koristeći kap po kap sustave kako bi se minimiziralo isparavanje. One su relativno osjetljive na sušu i mogu smanjiti prinos ukoliko nemaju dovoljno vode.

Grožđe ima dublji korijenov sustav i može bolje podnijeti razdoblja suše u odnosu na neke druge voćke. Međutim, tijekom razdoblja cvjetanja i formiranja plodova, treba ga redovno zalijevati kako bi se osigurali visoki prinosi i kvaliteta plodova.

Racionalno korištenje vode tijekom suše i toplinskih valova je ključno (Foto: Jasmin Hodžić)

Jagode zahtijevaju konstantnu vlažnost tla, te su vrlo osjetljive na sušu. Nedostatak vode može značajno smanjiti prinos i kvalitetu. Preporučuje se zalijevanje ujutro i navečer, koristeći kap po kap sustave kako bi se osigurala optimalna vlažnost tla. Iako je berba jagoda završila, s navodnjavanjem treba nastaviti. 

Potrebe povrća za vodom

Povrće, kao i voće, ima različite potrebe. Neke vrste su osjetljivije na nedostatak vode, dok druge mogu bolje podnijeti sušna razdoblja.

Rajčica zahtijeva redovno navodnjavanje, posebno tijekom formiranja plodova. Optimalno vrijeme je rano ujutro ili kasno navečer. Ona može podnijeti kraća razdoblja suše, ali dugotrajni nedostatak vode može smanjiti prinos i kvalitetu plodova.

Kako sačuvati proizvodnju u plasteniku tijekom vrućina i toplinskih valova?

Paprike također zahtijevaju redovno navodnjavanje, ali su nešto otpornije na sušu u odnosu na rajčicu. Ipak, nedostatak vode tijekom formiranja plodova može rezultirati manjim i manje kvalitetnim plodovima. Preporučuje se sustav kap po kap kako bi se osigurala optimalna vlažnost tla.

Krastavci zahtijevaju konstantnu vlažnost tla i vrlo su osjetljivi na sušu. Nedostatak vode može rezultirati gorkim plodovima i smanjenim prinosom. Preporučuje se navodnjavanje rano ujutro ili kasno navečer kako bi se smanjilo isparavanje.

Štednja tijekom suše

Nekoliko dodatnih načina kako sačuvati vodu i vlažnost tijekom suše i toplinskih valova. 

  • Koristite pokrivače za tlo (geotekstil/agrotekstil): oni smanjuju isparavanje vode i održavaju tlo vlažnim duže vremena. Također, sprječavaju rast korova, što smanjuje konkurenciju za vodu.
  • Smanjite površinu za navodnjavanje: fokusirajte navodnjavanje na najvažnije usjeve i smanjite površinu koja se navodnjava. Ovo će omogućiti efikasnije korištenje dostupne vode.
  • Koristite sivu vodu: poput vode iz tuševa, sudopera i perilica rublja, može se koristiti za navodnjavanje biljaka. Ova praksa zahtijeva određenu obradu vode kako bi se uklonile štetne tvari, ali može značajno smanjiti potrošnju svježe vode.
  • Primijenite duboko navodnjavanje: umjesto čestog plitkog, kako bi potakli razvoj dubljih korijena koji su otporniji na sušu.
  • Izgradite terase na nagibima: na zemljištima s nagibom izgradite terase kako biste smanjili otjecanje vode i povećali zadržavanje vlage u tlu. Terase pomažu u zadržavanju kišnice i sprječavaju eroziju tla.
  • Koristite hidrogelove: to su polimeri koji mogu apsorbirati i zadržati velike količine vode. Njihovim dodavanjem u tlo možete poboljšati zadržavanje vode u zoni korijena biljaka.
  • Primijenite metode suhog uzgoja: on uključuje tehnike koje minimiziraju upotrebu vode, poput rjeđeg zalijevanja i korištenja biljaka koje su prilagođene sušnim uvjetima.
  • Kombinirajte usjeve: različiti usjevi koji koriste vodu na različitim razinama tla. Na primjer, kombinacija biljaka s plitkim i dubokim korijenima može efikasnije iskoristiti dostupnu vodu.
  • Održavajte organski sloj na površini: onaj poput lišća ili komposta, može smanjiti isparavanje i povećati kapacitet tla za zadržavanje vlage.

Ove strategije i metode mogu značajno doprinijeti očuvanju vode i pomoći poljoprivrednicima da se nose s izazovima sušnih razdoblja.

Korištenje efikasnih metoda 

Kap po kap sustavi navodnjavanja su izuzetno efikasni jer omogućavaju precizno doziranje vode direktno na korijenje biljaka, smanjujući gubitke uslijed isparavanja i infiltracije. Također, malčiranje može pomoći u očuvanju vlage u tlu, smanjujući potrebu za čestim navodnjavanjem.

Sakupljanje kišnice je efikasan način za osiguranje dodatnih izvora vode tijekom suše. Metode uključuju postavljanje cisterni i sustava za sakupljanje vode s krovova, koja se može koristiti za zalijevanje.

Korištenje senzora vlažnosti tla i automatiziranih sustava može značajno poboljšati efikasnost korištenja vode. Oni omogućavaju precizno mjerenje vlažnosti tla i prilagođavanje prema stvarnim potrebama biljaka.

Zdravo tlo je ključno za efikasno korištenje vode. Dodavanje organskog materijala poput komposta poboljšava kapacitet tla za zadržavanje vode, dok poboljšanje strukture tla omogućava bolje prodiranje vode i zadržavanje vlage.

Odabir kultura otpornih na sušu može značajno smanjiti potrebu za vodom. Sorte koje su prirodno prilagođene sušnim uvjetima mogu bolje podnijeti njen nedostatak. Planiranje sadnje prema otpornosti na sušu može optimizirati upotrebu vode i smanjiti stres biljaka.

Uspješni poljoprivrednici često koriste kombinaciju efikasnih metoda navodnjavanja i tehnologija za štednju vode. Analiza i primjena ovih metoda može pomoći u postizanju boljih rezultata u vašoj proizvodnji.

*Naslovna fotografija: Depositphotos/FotoHelin/talitha_it


Tagovi

Suša Vrućina Savjeti Voda Održavanje Efikasno navodnjavanje Korištenje vode Toplinski valovi Racionalno trošenje vode


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.