Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genomske tehnike
  • 12.12.2023. 15:00

Nema dogovora u EU oko novih genomskih tehnika

Njemačka i Austrija se protive novim genomskim tehnikama. Brojna su otvorena pitanja, a jedno od njih je što bi ublažavanje dosadašnjih pravila značilo za male države i industrije sjemena

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 411
  • 42
  • 0

Ministri poljoprivrede EU nisu uspjeli pronaći dogovor o planovima EU za ublažavanje pravila o novim genomskim tehnikama (NGT), piše Euractiv. Razlog ovakvoj situaciji su brojna otvorena pitanja poput koegzistencije s ekološkom poljoprivredom i mogućnosti patentiranja novih biljnih sorti.

Ministri podijeljeni

U srpnju je Europska komisija predložila ublažavanje pravila o određenim NGT-ovima, odnosno uređivanju gena – nizu novih znanstvenih metoda koje se koriste za njihovo mijenjanje s ciljem genetskog inženjeringa određenih svojstava u biljkama.

Belgija 1. siječnja preuzima mjesto Španjolske, predsjedavajuće Vijeća Europske unije koja u šest mjeseci nije uspjela postići potrebnu većinu za rješenje ovog problema. 

Ministri su još uvijek podijeljeni. Dok su zemlje s dugom tradicijom ekološke poljoprivrede, poput Njemačke i Austrije, pozdravile predloženu zabranu korištenja NGT biljaka u ekološkoj poljoprivredi, žalile su se na činjenicu da prijedlog Komisije otežava takvim poljoprivrednicima da dokažu da je njihova proizvodnja zapravo besplatno, prirodno genetičko uređivanje.

Nove genomske tehnike su neizbježne da bi se smanjila upotreba pesticida?

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir je istaknuo da bi svi potrošači, kakva god da se odluka donese, i dalje trebali imati izbor između proizvoda s i bez genomske tehnologije, bilo da su konvencionalni ili ekološki.

"Potrebna su nam pravila o koegzistenciji kako bismo osigurali da tržište koje vrijedi milijarde ne bude uništeno."

Njegov austrijski kolega Norbert Totschnig upozorio je da u slučaju odobrenja malim državama i industriji sjemena prijeti monopolizacija, što bi moglo dovesti do veće ovisnosti i manje raznolikosti.

Što dalje?

Španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je da će nastaviti na rješavanju ovog problema do 31. prosinca kako bi Belgija u idućem razdoblju uspješno zaključila pregovore. Najavio je novi sastanak 22. prosinca i upozorio da bi nepostizanje dogovora značilo da će EU nastaviti bez pravnog okvira najmanje do 2025. godine.

Stella Kyriakides, povjerenica EU za zdravlje i sigurnost hrane, naglasila je da je taj dosje od ključnog značaja za Europsku komisiju i da je izvršna vlast EU potpuno posvećena procjeni potencijalnog utjecaja patentiranja biljaka.


Tagovi

NGT tehnika Nove sorte Patentiranje biljaka Genomska tehnika Genomsko uređivanje gena Industrija sjemena Europska unija Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.