Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 06.07.2023. 15:00

Nema razloga da glifosat ne dobije obnovu odobrenja, kaže EFSA

Odobrenje Europske unije za za glifosat kojega su poljoprivrednici naširoko koristili desetljećima istječe krajem godine, a zaključak EFSA-e ključan je dio procesa odlučivanja hoće li se obnoviti

Foto: Depositphotos/maykal
  • 508
  • 40
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svojoj stručnoj reviziji procjene rizika aktivne tvari glifosat nije identificirala kritična područja te nema razloga za zabrinutost o riziku za ljude, životinje i okoliš. 

Ključan dio procesa

Odobrenje Europske unije za za glifosat kojega su poljoprivrednici naširoko koristili desetljećima istječe krajem godine, a zaključak EFSA-e ključan je dio procesa odlučivanja hoće li se obnoviti.

Ova je aktivna tvar u središtu kontroverzi otkako je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije 2015. zaključila da je vjerojatno kancerogen za ljude. Tada je kemijski div Bayer objavio da su desetljeća istraživanja pokazala da je siguran za ljudsku upotrebu.

Europska komisija odlučit će hoće li predložiti obnovu odobrenja na temelju zaključka EFSA-e i izvješća skupine od četiri zemlje EU-a. Druge članice će naknadno glasovati o prijedlogu Komisije.

Bayer pozdravlja zaključak ove Agencije nazvavši ga temeljem za uspješno ponovno odobrenje ovog herbicida u EU, piše Reuters. Njemačka grupa kupila je Roundup kao dio svoje 63 milijarde dolara vrijedne kupovine američke agrokemijske tvrtke Monsanto 2018. i od tada je potrošila milijarde dolara na niz nagodbi za tužbe u SAD-u, a u kojima se tvrdi da je ovo kemijsko sredstvo uzrokovalo rak. 

Nema razloga za zabrinutost

U priopćenju EFSA-e stoji kako su identificirali nedostatke u podacima, odnosno da ne može u potpunosti procijeniti prehrambeni rizik za potrošače, jednu od nečistoća u glifosatu te rizike za vodene biljke, no da potrošači ne trebaju biti zabrinuti. No, naveli su da 12 od 23 njegove predložene upotrebe predstavljaju visoki dugoročni rizik za sisavce.

Priopćenje agencije potražite na ovom linku

Posljednji put kad je obnavljanje dozvole za upotrebu bilo predmet rasprave, Europa je dvije godine odlučivala o odobrenju. Glyphosate Renewal Group, grupa tvrtki koja uključuje i Bayer Agriculture, podnijela je zahtjev za obnovu u EU-u 2019. godine.

Zabranjuju prodaju dva herbicida na bazi glifosata - Syngenta će se žaliti

Proces je trebao biti dovršen prošle godine, ali količina informacija i doprinos javnosti su ga odgodili. 


Tagovi

Glifosat Odobrenje EFSA Sigurnost Ljudsko zdravlje Aktivna tvar Roundup Herbicid


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobra paša #RuralFoto #proizvodnja