Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni marketing
  • 18.01.2024. 15:00

Nema više obmanjivanja potrošača s oznakama "eko", "prirodno", "biorazgradivo"

Danas svatko može staviti bilo kakvu oznaku na svoj proizvod. U EU ih ima preko 1.200, a jedva trećina ima neki oblik provjere, istaknula je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan

Foto: Depositphotos/teamtime
  • 427
  • 61
  • 0

Opće tvrdnje kao što su "prihvatljiv za okoliš", "prirodan", "biorazgradiv", "klimatski neutralan" i "ekološki" u reklamama i ambalaži proizvoda će biti zabranjene u Europskoj uniji.

Europski parlament je dao konačno zeleno svjetlo novoj direktivi koja bi trebala poboljšati označavanje proizvoda tako što će zabraniti obmanjujuće tvrdnje na proizvodima, stoji u njihovom priopćenju. Zastupnici su velikom većinom glasali za ovaj zakon na kojemu je radila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, a koji ima za cilj zaštititi potrošače od dezinformirajućih marketinških praksi i pomoći im da donesu bolji izbor prilikom kupovine.

"Danas svatko može staviti bilo kakvu oznaku na svoj proizvod. U EU ih ima preko 1.200, a jedva trećina ima neki oblik provjere", istaknula je dodajući da će se tvrdnje kao bio, prirodno, reciklirano, manje emisija do 2023, zabraniti ako nemaju strogo provjereno uporište.

"Tvrdnje da neki proizvod ima pozitivan ili neutralan utjecaj na klimu bazirane na neutralizaciji ugljika će biti zabranjene uvijek, jer to znanstveno nije moguće“, kaže Borzan.

Manipulacija zelenog marketinga 

Na EU popis zabranjenih poslovnih praksi dodaju se brojne problematične marketinške strategije povezane s manipulativnim zelenim marketingom, ali i prijevremenim zastarijevanjem proizvoda. 

Pravilima se nastoji uvesti red u označavanje proizvoda koji nose razne etikete kao što su već spomenute "prirodno", "eko", "biorazgradivo" i druge. Kada novi propisi budu uvedeni u državama članicama, dozvoljene će biti samo oznake održivosti temeljene na službenim shemama certifikacije ili koje su uspostavile javne vlasti.

Dva su cilja u naredne dvije godine

U priopćenju navode da je ulaganje tvrtki u projekte zaštite klime dobrodošlo i o njima se još uvijek može komunicirati, ali navode da više ne mogu zavaravati ljude da vjeruju da je proizvod u plastičnoj boci dobar, jer je kompanija negdje posadila drveće.

Drugi važan cilj je da se proizvođači i potrošači više fokusiraju na trajnost robe. U budućnosti će informacije o jamstvu morati biti vidljivije i kreirat će se nova, usklađena oznaka koja će dati veći značaj robi s produženim jamstvenim rokom. Također, bit će zabranjene neutemeljene tvrdnje o trajnosti (npr. da će stroj za pranje rublja izdržati 5000 ciklusa pranja ako to nije istina u normalnim uvjetima), upozorenja za zamjenu potrošnog materijala prije nego što je to istinski nužno (što je npr. često slučaj kod pisača) i neistinite tvrdnje da se proizvodi mogu popraviti.

Odobrenje direktive dolazi nakon višemjesečnih pregovora između institucija EU i država članica o tome kako treba regulirati zahtjeve za zaštitu okoliša. Države članice sada imaju dvije godine da uvedu nova pravila.


Tagovi

Nova direktiva Označavanje proizvoda Marketinške strategije Trajnost proizvoda Zeleni marketing Obmanjivanje potrošača Trajnost robe Europski parlament


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.