Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme
  • 02.11.2023. 11:00

Nevrijeme protutnjalo kroz osam županija - led potukao povrće i plastenike

Nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom 31. listopada nanijelo je velike štete, nosilo je krovove, uništilo kuće, urode na polju i plastenike. Jasna Pranić na svom OPG-u štetu broji u tisućama eura.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
  • 915
  • 104
  • 1

Jako olujno nevrijeme protutnjalo je područjem čak osam županija. Naime, oluja praćena kišom i jakim vjetrom 31. listopada nanijela je velike štete, nosila je krovove, uništila kuće, urode na polju i plastenike.

Kako je objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, u Varaždinskoj je županiji srušeno drveće, kao i u Bjelovarsko-bilogorskoj, gdje je osim toga zaprimljeno desetak dojava u vezi oštećenja krovišta (Grubišno Polje i Rogoža), pada drveća na cestu (Višnjevac, Velika Bršljanica, Lasovac, Kupinovaci i Gornje Cjepidlake) te puknutog telefonskog kabla (Bjelovar i Kajgana).

Tamo je stradao i OPG Jasne Pranić koja štetu broji u tisućama eura.

"Led koji je padao samo nekoliko minuta u cijelosti je uništio Varaždinski kupus i to oko šest tisuća glavica. Također, potpuno su stradale i stotine glavice crvenog zelja i kelja. Sve to je, naravno, bilo posađeno na otvorenom. Sve to povrće trebalo se uskoro naći u prodaji na Gradskoj tržnici. Tuča je uništila i najlone na dva plastenike ukupne površine 550 četvornih metara. Katastrofa", rekla je Pranić za Bjelovar.live.

Letjeli krovovi, rušena stabla

Dodala je kako je glavicu Varaždinskog zelja prodavala po euro za kilogram "Bilo je posađenih blizu 6.000 sadnica, a neka je svaka glavica teška kilogram pa računajte. Dodajmo tome i štetu nastalu na glavicama kelja, crvenog zelja, plastenicima… Mislim da je računica vrlo jasna".

Prema podacima Civilne zaštite, u Krapinsko-zagorskoj županiji oluja je zahvatila područje gradova Donja Stubica, Gornja Stubica i općine Marija Bistrica. Građani su tražili pomoć u vezi otklanjanja posljedica nevremena, vezanih uz oštećenja krovišta obiteljskih kuća, porušenih stabala na prometnice te kvarova na sustavu za prijenos i distribuciju električne energije. Uz pomoć obitelji, susjeda i prijatelja štete su se sanirale. Na području općine Marija Bistrica oštećeni su krovovi 35 kuća, od kojih je njih 10 potrebno prekriti ceradom. U Gornjoj Stubici oštećeni su krovovi 30-tak kuća, a za sedam kuća tražila se cerada za privremeno saniranje krovišta.

U Primorsko-goranskoj je uslijed veće količine oborine tijekom prijepodneva došlo do izbijanja više poklopaca šahtova, manjeg broja srušenih stabala i stupova te poplavljivanja stambenih i poslovnih prostora. U vezi poplavljivanja zaprimljeno je 10-ak dojava na području Rijeke, Novog Vinodolskog, Dramlja, Gerova i Delnica.

I Županijski centar Osijek zaprimio je više dojava građana o srušenom drveću (na prometnici Satnica - Samatovci, u Osijeku u dvorištu obiteljske kuće), o padu stupa telekomunikacijske mreže (u naselju Bilje), razbacanim reklamama i prometnim znakovima (Valpovo, Osijek). Zbog kvara na elektroenergetskoj mreži, bez opskrbe električnom energijom ostale su pustare u Baranji (Kozjak, Zlatna Greda, Tikveš, Podunavlje, Pustara, Mirkovac i Sokolovac), 109 korisnika. Ravnateljsko civilne zaštite objavilo je kako je kvar otklonjen.

Porast rijeke Kupe i mora

U Sisku je drvo palo na vozilo u vožnji. Vozilo je oštećeno, ali nije bilo ozlijeđenih osoba. Intervenirale su nadležne službe. Do uklanjanja drveta promet se odvijao usporeno. Hrvatske vode Karlovac objavile su kako je došlo do predviđenog naglog porasta rijeke Kupe, no kasnije su objavili kako nema opasnosti od izlijevanja ove rijeke na karlovačkom području.

I u Istri su zaprimili nekoliko dojava o padu stabala na kolnik ili nagnutim telefonskim stupovima (Poreč, Buje, Pula), a zbog povišene razine mora uzrokovane plimom, jakim južnim vjetrom te niskim atmosferskim tlakom došlo je do naplavljivanja kolnika DC75 na području Antenala (ušće rijeke Mirne) te je ta dionica između Tara i Novigrada bila zatvorena za promet od 09:15-13:50 sati.


Tagovi

Štete Nevrijeme Oluja Led OPG Jasna Pranić Uništeno povrće Varaždinski kupus


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.