Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 13.04.2023. 11:00

Nezapamćena tragedija: Izgorjelo 18.000 krava u eksploziji i požaru

Eksplozija i gusti crni dim su se mogli vidjeti na udaljenosti većoj od 400 kilometara.

Foto: Printscreen
  • 1.731
  • 148
  • 0

Eksplozija i požar su potpuno uništili farmu mliječnih krava u Dimmittu, Teksasu, SAD, a izgorjelo je najmanje 18.000 krava, piše Farmers Weekly. Eksplozija je zatresla obližnje kuće, a mogla se vidjeti na udaljenosti većoj od 400 km.

Vatra se brzo proširila, a plamen i dim su zarobili radnike koji su pokušavali osloboditi životinje. Vatrogasne jedinice su se morale posvetiti spašavanju radnika iz požara. Jedna žena je prevezena u bolnicu te je u kritičnom stanju.

Ukupan broj uginulih životinja tek treba biti potvrđen. Lokalne vlasti navode da je preživio mali broj od ukupno 20.000 krava na farmi.

Kvar na stroju

Policija sumnja da je do eksplozije i požara došlo zbog kvara na stroju čiji dio se pregrijao prije eksplozije. Sumnja se i da je došlo do zapaljenja plina, što je uzrokovalo vatrenu kuglu koja je progutala objekt i stoku u njemu. Na društvenim mrežama se piše kako je kvar nastao na vakuumu za usisavanje gnojnice i mokraće, a do eksplozije je došlo zbog zapaljenja metana. 

Šerif policije okruga Castro Sal Rivera nije želio špekulirati o broju stradalih grla. Naglasio je da ima preživjelih životinja, a neke su pretrpjele teške ozljede i morat će biti eutanazirane. Pokrenuta je istraga o uzroku požara.

Najveći takav požar u SAD-u

Smatra se da je ovo najveći pojedinačni slučaj uginuća goveda u SAD-u otkako je Institut za dobrobit životinja sa sjedištem u Washingtonu počeo pratiti požare u stajama i farmama 2013. godine. 

Prethodni najveći požar dogodio se 2020. godine na farmi mliječnih krava u državi New York koji je progutao oko 400 životinja.

Na snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama vidi se gusti dim i čuje agonija životinja koju guta požar. 


Tagovi

Požar Farma krava Izgorjele krave Teksas Požar na farmi Uzrok požara Tragedija Kvar na stroju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.