Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koze za oružje?
  • 14.08.2024. 11:00

Nikad veći prijatelji: Putin poslao 447 koza u Sjevernu Koreju

Moskva i Pjongjang produbljuju suradnju u poljoprivredi, obrazovanju i turizmu

Foto: AK grafika*
  • 247
  • 35
  • 0

Rusija je poslala 447 koza u sjevernokorejski grad Rason kao gestu prijateljstva prema Pjongjangu, objavila je tamošnja fitosanitarna inspekcija Rosselkhoznadzor, prenosi Politico.

Ove koze, izvezene iz Lenjingradske oblasti, predstavljaju prvu pošiljku domaćih životinja koje Rusija planira dostaviti Sjevernoj Koreji. Inicijativa je dogovorena nakon sastanka predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u lipnju, na kojem su razgovarali o međusobnoj suradnji.

Nestašica hrane

Kažu, koze će osigurati mliječne proizvode za lokalnu djecu kako bi se ublažila nestašica hrane u Sjevernoj Koreji, uzrokovana uglavnom politikama vlade, a situacija se dodatno pogoršala tijekom pandemije Covid-19.

"Farme koza velikog kapaciteta izgrađene su u okruzima grada Nampho u DNRK-u. Kao rezultat toga, učvršćeni su temelji za nesmetanu opskrbu mliječnim proizvodima za tamošnju djecu", izvijestila je Sjevernokorejska središnja novinska agencija, neizravno potvrđujući pošiljku.

Human Rights Watch s druge strane upozorava kako je 10,7 milijuna od 25,9 milijuna ljudi u Sjevernoj Koreji pothranjeno, a zbog kronične pothranjenosti 18% djece ima usporen rast i razvoj.

Zbližavanje Rusije i Sjeverne Koreje

Prema informacijama ruskih državnih medija, Rusija i Sjeverna Koreja su tijekom nedavnog posjeta Vladimira Putina potpisali sporazum koji ih obvezuje na "međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednog od sudionika", koji obuhvaća širok spektar područja, uključujući obrazovanje, poljoprivredu i turizam.

Od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022., odnosi dvaju zemalja postaju sve bliskiji. Sjeverna Koreja je otvoreno podržala ruske akcije i suočava se s optužbama za slanje oružja. Ipak, i Rusija i Sjeverna Koreja su u više navrata odbacile tvrdnje da Pjongjang opskrbljuje ruske snage oružjem ili streljivom.

*Naslovna fotografija: Depositphotos/Evgenyi, PrintDiscovery; Shutterstock/design Labz


Tagovi

Rusija Sjeverna Koreja Koze Suradnja Nestašica hrane


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zimska bajka. Jedno potpuno bijelo jutro u Turopoljskom lugu #RuralFoto #Priroda