Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u Ministarstvu
  • 30.11.2023. 20:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ništa od dogovora s ministricom, nastavlja se prosvjed?

Umjesto pregovora, dobili su, kažu, prezentaciju o afričkoj svinjskoj kugi i podsmijeh.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
  • 778
  • 117
  • 1

Izostao je dogovor prosvjednika s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Njihov ključni zahtjev - dozvola da se obavi svinjokolja na vlastitim gospodarstvima pod veterinarskim nadzorom, nije uvažen, a hoće li se nastaviti s prosvjedom znat će se kad se vrate i razgovaraju s ljudima koji već 9. dan prosvjeduju na hladnoći. 

"Tražili smo, sve po zakonu i pod nadzorom veterinara koji će prethodno uzeti krv, da se dozvoli kolinje zdravih svinja kako bi se na taj način ljudima osigurala hrana, a ujedno bismo smanjili broj grla i umanjili mogućnost širenja afričke svinjske kuge", ponovili su novinarima ispred Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, Tomislav Pokrovac i Duško Pavlik

Cirkus i lakrdija 

Umjesto razumijevanja, kaže Pavlik, dočekala ih je prezentacija o ovoj bolesti.  

"Kao da mi ne znamo što je afrička svinjska kuga. Pa zato i nudimo rješenje! U 10 dana mi možemo znatno smanjiti broj svinja i ljudima i državi riješiti ogroman problem", objasnio je Pavlik. 

"Kokošinjac, lakrdija, cirkus", opisali su višesatni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede gdje se danas okupilo više od 70 predstavnika uzgajivača. 

"Neki su nam se počeli smijati i na neki način nas i vrijeđati. To nije u redu", rekao je Pokrovac navodeći na inzistiranje novinara da se ovdje više ne radi ni o tradiciji, nego o opstanku te da je to nacionalni problem. "Ovo se mora riješiti pod hitno jer neće biti dobro", naglasio je i pozvao ljude da se probude ili ih neće biti. 

Vladina taktika "zavadi pa vladaj" (ne)uspijeva?

Uz njih je stao i doktor veterinarske medicine Tomislav Bedeković te ponovio da struka nije dobro reagirala kad se pojavila zaraza, a da se, da ima volje, od Europske komisije može tražiti izuzeće za obavljanje svinjokolje. 

Ministarica je s druge strane rekla da čine sve što je moguće, ali ne mogu kršiti propise. "Nadam se da će prekinuti s tim prosvjedom jer za to nemaju ozbiljan razlog", dodala je. 

Novi programi pomoći 

Na Vladi je danas odlučeno o dodatnim programima pomoći svinjogojcima. Riječ je o potporama za nadoknadu gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca u visini od 2,15 eura po kilogramu žive težine te jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera. 

Jednokratna financijska pomoć podrazumijeva isplatu 600 eura pravnim i fizičkim osobama, a kažu njome će se "doprinijetit očuvanju tradicijskog načina prerade svinjskog mesa i pripreme tradicionalnih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda kojim, osim očuvanja tradicije, obitelji osiguravaju dio potreba kućanstva za mesom i mesnim proizvodima.

"Sve te mjere i onih 3,04 eura pa i financiranje postavljanja biosigurnosnih mjera na svim objektima u Hrvatskoj, znate li tko je to izborio? Ljudi koji su na punktovima na ovoj hladnoći. Zahvalite im", poručila je i Kristina Bakula


Tagovi

Sastanak Prosvjed Afrička svinjska kuga Tomislav Pokrovac Duško Pavlik Tomislav Bedeković Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).