Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ometanje tranzita
  • 16.06.2023. 15:00

Ništa od tranzita, ništa od 100 milijuna eura pomoći za pet EU zemalja

Zbog problema s tranzitom ukrajinskih žitarica kroz Poljsku nema suglasnosti o odobrenju pomoći

Foto: Depositphotos/budabar
  • 2.713
  • 173
  • 0

Još uvijek nije odobren paket pomoći vrijedan 100 milijuna eura iz krizne pričuve Zajedničke poljoprivredne politike za pet EU zemalja pogođenih izvozom žitarica iz Ukrajine. Ova su sredstva trebale dobiti Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka. 

No, predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen reagirala je zbog ometanja tranzita žitarica iz Ukrajine od strane Poljske te je odluka o pomoći prolongirana, navodi polskieradio24.  

Blokirali granični prijelaz

Naime, ovih se pet zemalja žalilo da je liberalizacija trgovine s Ukrajinom od strane Europske unije dovela do poplave jeftinijih ukrajinskih žitarica, što je domaću proizvodnju učinilo neisplativom. 

Komisija je dopustila početkom svibnja ograničenja na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, sjemenki uljane repice i suncokreta, a ta je odluka nakon 5. lipnja produžena do sredine rujna, ali je transport u druge zemlje morao biti osiguran. 

U kojih pet EU zemalja je i dalje zabranjeno uvoziti žitarice i uljarice iz Ukrajine?

No, u Poljskoj su poljoprivrednici na graničnom prijelazu u Dorohusku blokirali većinu prometa kamionima koji su dolazili iz Ukrajine te tako onemogućili prolaz poljoprivrednih proizvoda. Na taj su način pokušali prisiliti vladu da ih zaštiti od nepoštene konkurencije. 

U Ukrajini odgovorili istom mjerom

Nakon toga je došao isti odgovor iz Ukrajine gdje su njihovi poljoprivrednici također blokirali granične prijelaze sa svoje strane. 

Izašli su s transparentima na kojima je pisalo: "Poljske svinje idu... kući", "Vi imate subvencije, mi imamo rat", "Poljski farmeri osuđuju ukrajinska sela i stoku na smrt". 

Na odluku von der Leyen je reagirao i povjerenik za poljoprivredu EK, Janusz Wojciechowski, a njegova je izjava protumačena kao prozivanje predsjednice za odgodu isplate potpore. On se kasnije u službenom priopćenju pokušao opravdati kako je samo htio objasniti da je ona smatrala potrebnim razjasniti sve nedoumice i do kraja propitati odluku. 


Tagovi

Ursula von der Leyen Krizna pričuva Paket pomoći Pet EU zemalja Poljska Prosvjedi Ometanje tranzita Janusz Wojciechowski


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.