Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpirova zlatica
  • 24.07.2023. 18:00

Nisu je imali od 1977., sada se boje pošasti

U Velikoj Britaniji se krumpirova zlatica smatra invazivnom vrstom, mora se prijaviti, a prostor na kojem je pronađena staviti pod nadzor

Foto: Depositphotos/Digihelion
  • 15.280
  • 845
  • 0

Kukac koji je kod nas, ali i većini Europe sasvim normalan, u Velikoj Britaniji izaziva paniku. Naime, krumpirova zlatica se od 1977. ondje smatra iskorijenjenom. No, ponovo je otkrivena 11. srpnja 2023., a što su potvrdili tamošnji Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja (DEFRA) te Udruga za zdravlje životinja i biljaka (APHA).

Potrvrdili su otkriće njezinih ličinku u polju u Kentu.

Moraju ih prijaviti

Ondje se ovi insekti smatraju invazivnom vrstom, moraju se prijaviti, a prostor na kojem su pronađene staviti pod nadzor. Također, transport biljnog materijala s takvog gospodarstva je ograničen. 

Samo godinu dana nakon sušnog ljeta, potencijalni napad krumpirove zlatice u Velikoj Britaniji prijeti usjevima krumpira, ako se s tim štetnikom ne pozabave na vrijeme, piše Mirror.

Jedna od mjera uništiti usjev

DEFRA i APHA su već započele program iskorijenjivanja. Nadziru tlo u krugu jedan kilometar oko mjesta na kojem su pronađene ličinke te traže i odraslu zlaticu. Ovisno o situaciji, usjev će tretirati pesticidima, a čak postoji mogućnost da će ukloniti i uništiti usjev u neposrednoj blizini pronalska štetnika, i to na biološki siguran način. 

Glavna dužnosnica za zdravlje bilja u Velikoj Britaniji Nicola Spence pozvala je posebice engleske poljoprivrednike na oprez: "Iako ova štetočina ne predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju, potičemo sve uzgajivače, poljoprivrednike, prerađivače i javnost da ostanu na oprezu i prijave sve što vide, osobito u Kentu."


Tagovi

Krumpirova zlatica Prijetnja Invazija Pošast Velika Britanija Iskorijenili zlaticu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo