Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakupnina zemljišta
  • 02.11.2023. 13:30

Niže zakupnine za poljoprivredno zemljište u zonama pogođenim afričkom svinjskom kugom

Ova odluka trebala bi dodatno pomoći poljoprivrednicima pogođenim afričkom svinjskom kugom i/ili elementarnom nepogodom, ispričala je ministrica Vučković za Osječku televiziju

Foto: Karolina Rastija
  • 422
  • 63
  • 0

Odluku o smanjenju plaćanja zakupnine i naknade za poljoprivredno zemljište donijela je Vlada Republike Hrvatske. 

Ona obuhvaća zakupnike i korisnike poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, koji su zahvaćeni posljedicama afričke svinjske kugeprirodnih nepogoda na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije za razdoblje korištenja od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. i za cijelu 2024. godinu. Gotovo sedam milijuna eura manje zakupnine trebale bi dodatno pomoći poljoprivrednicima.

"Što se tiče prihoda koji su dio državnog proračuna od 25% zakupnine, otpisuje se takva obveza za područja koja su pogođena za posjednike ili za poljoprivrednike koji su istovremeno pogođeni afričkom svinjskom kugom i/ili elementarnom nepogodom. To je dvostruka nevolja koja je zadesila zonu ograničenja i ona je bez presedana u odnosu na sve ostale nepogode koje su ove godine pogodile zemlju", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković za Osječku televiziju. 

Zakupnina bi mogla biti još i niža uvaže li jedinice lokalne samouprave preporuku Ministarstva poljoprivrede. 

"Što se tiče zakupnine koja je prihod lokalnih i županijskih proračuna, poštivajući njihov djelokrug, dali smo preporuku da oslobode uz jamstvo države da će im se tako izgubljena sredstva u korist poljoprivrednika koji su imali štete nadoknaditi u punom iznosu", dodala je.

Iznimnost u visini 50% plaćanja zakupnine i naknade u dijelu koji je prihod državnog proračuna RH oslobađaju fizičke ili pravne osobe u rangu velikih poduzeća.

"To je prema nekim našim procjenama blizu sedam milijuna eura za državni proračun ako uzmemo u razmatranje i našu obvezu financiranja gubitaka lokalnih proračuna".

Ovaj iznos će biti i veći sada kada se afrička svinjska kuga proširila i na područja Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, pa su i štete u sektoru svinjogojstva višestruko veće.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Marija Vučković Smanjenje zakupnine Afrička svinjska kuga Nepogode


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled