Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 05.01.2024. 15:00

Njemački poljoprivrednici najavljuju najveći prosvjed ikad

Savezna vlada je djelomično odustala od planova koji su poljoprivrednike već nagnali na prosvjed održan u prosincu u Berlinu. No, je li to dovoljno?

Foto: Depositphoto/yaakovberg@gmail.com
  • 845
  • 143
  • 0

Njemački poljoprivrednici su najavili sedmodnevne prosvjede koji započinju 8. siječnja i koji će kažu biti najveći ikad. Akcije će se odvijati diljem zemlje, a u nekim područjima namjeravaju traktorima blokirati autoceste. 

Planirano je i da se veliki prosvjed održi u Berlinu 15. siječnja, piše Agrarheute.

Vlada djelomično odustaje od planova

Do izlaska poljoprivrednika na ulice je dovelo neslaganje s planovima savezne vlade o štednji u kojima je niz olakšica bilo ukinuto, a porezi povećani. To se prije svega odnosi na ukidanje subvencija za dizelsko gorivo i oslobađanje od poreza za poljoprivrednu i šumarsku mehanizaciju. Predsjednik njemačkog udruženja poljoprivrednika Joachim Rukwied govorio je o dodatnom opterećenju od milijardu eura.

Savezna vlada je u četvrtak, 4. siječnja, najavila djelomično odustajanje od uvođenja poreza na  mehanizaciju. Ovaj zaokret je rezultat dogovora između kancelara Olafa Scholza, vicekancelara dr. Roberta Habecka i ministra financija Christiana Lindnera.

Planirano je postepeno uvođenje smanjenja kako bi se poljoprivrednici prilagodili. U 2024. godini stopa olakšice će biti smanjena za 40 posto. Do daljnjeg smanjenja od po 30 posto, dolazi 2025. i 2026., tako da više neće biti subvencija za potrošene količine u 2026. godini. Djelomična nadoknada poreza na energiju, za količine potrošene u prošloj godini te u 2024. će ostati nepromijenjena.

Dodatnih 100 milijuna eura se mora uštedjeti

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir će morati napraviti dodatne uštede. Sporazumom između Scholza, Habecka i Lindnera predviđeno je da će se u proračunu ministarstva za 2024. uštedjeti dodatnih 100 milijuna eura. 

Odbor za proračun Bundestaga treba finalizirati planove za njegovu konsolidaciju sredinom siječnja. Do tada mora biti jasno gdje ministar Özdemir mora uštedjeti. On je naveo da će oslobađanje od poreza na vozila, poljoprivredna i šumarska, ostati kao i do sada. Ostaje tzv. zelena registarska tablica.

Udruženja pozivaju članove na prosvjede

Predsjednik njemačkog udruženja poljoprivrednika Joachim Rukwied smatra da su poboljšanja savezne vlade u pogledu planiranog smanjenja subvencija na dizel i mehanizacije u poljoprivredi nedostatna.

Prema podacima udruženja, više od 3.000 traktora bilo je u Berlinu tijekom velikog prosvjeda 18. prosinca. Policija je govorila o 1.700 traktora. Svoje članove na prosvjed koji kreće u ponedjeljak, 8. siječnja pozivaju i brojna druga udruženja poljoprivrednika.

Ipak, Agrarheute navodi da se ne očekuju veći problemi u prometu u cijeloj Njemačkoj, ali bi mogli biti na regionalnoj razini. 


Tagovi

Njemačka Berlin Poljoprivrednici prosvjeduju Prosvjedi Sedmodnevni prosvjedi Najveći prosvjedi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja