Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevara
  • 04.06.2024. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Grubišno Polje

Njemu je tek 19, a njoj 28. Uhićen dvojac koji je mjesecima prodavao nepostojeće traktore

Osumnjičeni dvojac kazneno je prijavljen za prijevare, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, tešku krađu na osobito opasan i drzak način te krivotvorenje isprava.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 390
  • 23
  • 0

Mjesecima su oglašavali i prodavali nepostojeće traktore, sklapali lažne kupoprodajne ugovore i na taj način prevarili čak 14 osoba, sukus je dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 19-godišnjim muškarcem i 28-godišnjom ženom s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prema istraživanju službenika Policijske postaje Grubišno Polje, sumnjiči ih se da su od ožujka do 30. svibnja ove godine, činili prijevare tako što su putem internetske platforme i društvene mreže oglašavali na prodaju nepostojeće traktore i osobno vozilo na što su im se javljali kupci s područja Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

"Njih su, potom, dovodili u zabludu tako što su s njima sklapali kupoprodajne ugovore nedozvoljeno koristeći osobne podatke drugih osoba. Na takav su način prevarili 14 osoba koji su im isplatili sveukupno 20.400 eura i 800 eura Aircash bonova za kupovinu osobnog vozila ili traktora odnosno kao kaparu ili troškove prijevoza", opisuje policija.  

Kažu i da su zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela, 19-godišnjak i 28-godišnjakinja uhićeni te je nakon poduzimanja dokaznih i izvidnih radnji protiv njih podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Kazneno su prijavljeni za prijevare, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, tešku krađu na osobito opasan i drzak način te krivotvorenje isprava. 

Policija je ujedno, s obzirom na veliki broj žrtava prijevare kupovinom preko interneta i budući da se na pojedinim stranicama i društvenim mrežama učestalo objavljuju oglasi čiji je cilj prijevara kupaca, objavila upozorenje građanima da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji različitih proizvoda.

Samo neki najvažniji savjeti kako se zaštititi:  

  • budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito;
  • ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom;
  • nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica;
  • ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju;
  • nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja.

Puno korisnih savjeta, ističu, možete pronaći i na internetskoj stranici Web heroj.


Tagovi

Prijevara Uhićeni Policija Nepostojeći traktori Kazneno djelo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).