Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovi budućnost
  • 25.08.2024. 15:00

Nova generacija, umjesto na polju, upravljat će traktorima putem aplikacija

Traže kandidate koji su završili srednju školu, ali i koji imaju iskustva s igrama poput Farming Simulator. Osnovno znanje o poljoprivredi nije nužno, niti je potrebna vozačka dozvola.

Foto: Shutterstock/Scharfsinn
  • 225
  • 0
  • 0

Nova generacija traktorista više neće morati provoditi dane na njivama, sjedeći u luksuznim kabinama traktora s prikačenim priključcima. Umjesto toga, koristit će računalne aplikacije za konfiguraciju, implementaciju i nadzor autonomnih misija – i to iz udobnosti svog doma ili ureda. 

Američka tvrtka Sabanto, specijalizirana za autonomnu poljoprivrednu tehnologiju, zapošljava operatere za upravljanje flotom "robotskih" traktora u Amesu, američkoj državi Iowa, piše Future Farming

Daljinsko upravljanje

Posao uključuje daljinsko upravljanje, nadzor i pružanje tehničke podrške. Operateri upravljaju putem zaslona računala, što im omogućuje nadzor više vozila istovremeno.

"U Sabantu nudimo rješenja koja će revolucionirati sektor poljoprivrede. Naš stručni tim razvija flotu samostalnih strojeva kako bismo omogućili bržu, povoljniju i učinkovitiju proizvodnju hrane širom svijeta“ rekao je Craig Rupp, izvršni direktor tvrtke. 

Za ovu poziciju traže kandidate koji su završili srednju školu, ali i koji imaju iskustva s igrama poput Farming Simulator 19 ili 22. Osnovno znanje o poljoprivredi nije nužno, niti je potrebna vozačka dozvola.

Kako izgleda radni dan? 

Tipičan radni dan za operatera uključuje primanje uputa od upravitelja farme, postavljanje autonomnih misija i nadzor njihove izvedbe na daljinu. Lokalne ekipe postavljaju autonomni sustav na polje, dok operater prati rad i obavještava farmere prema potrebi. 

"Operateri se ne moraju brinuti o prekidima tijekom rada, jer sustav ima sigurnosne mjere koje omogućuju nadzor i automatsko zaustavljanje traktora u slučaju problema, poput klizanja kotača. Osim toga, prate vremenske uvjete i održavaju kontakt s upraviteljem farme", pojašnjava.

Kako ističu u Sabantu, "virtualni" traktoristi pokrivaju više hektara i sustava u usporedbi s tradicionalnim vozačima, što može značiti i bolju zaradu.

"U budućnosti će sav terenski rad biti prepušten vanjskim suradnicima i autonomnim sustavima. Poljoprivreda će zahtijevati manja kapitalna ulaganja, pa je dobro početi se pripremati za te promjene",  zaključuje Rupp.


Tagovi

Traktori Sabanto Roboti u poljoprivredi Rad od kuće Autonomni sustavi Virtualni traktoristi Poslovi budućnosti Farming Simulator


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Paša u sumrak, konji u zlatnoj svijetlosti. #RuralFoto #Životinje