Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 24.11.2015. 17:15

Novi natječaji raspisat će se krajem tjedna

Natječaj za zbrinjavanje stajskog gnojiva poništen je radi izmjene uvjeta natječaja povezanih sa tretiranjem zajedničkih projekata.

Foto: depositphotos.com
  • 2.034
  • 268
  • 0

Nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 20. studenog 2015. u Narodnim novinama br. 126 objavila poništenje javnog natječaja za provedbu podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva - provedba operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš (klasa: 440-12/14-01-01-01/0001; urbroj: 343-0100/01-15-037 od 27. X. 2015. (604)) objavljen u Narodnim novinama broj 118 od 28. listopada 2015., upitali smo nešto o razlozima poništenja i nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Kako saznajemo, natječaj je poništen upravo radi izmjene određenih uvjeta natječaja povezanih sa tretiranjem zajedničkih projekata.

Smanjen maksimalni iznos potpore zajedničkim projektima!

Poništen natječaj ulaganja u zbrinjavanje gnojiva!

Konkretno, smanjen je maksimalni iznos potpore s 5 milijuna eura na milijun eura te nije omogućeno povećanje intenziteta potpore za 20% u slučaju prijave zajedničkog projekta. "Napominjemo da će se novi natječaj za isti tip operacije objaviti ovaj tjedan", javljaju iz Ministarstva.

"Zanimljivo je da je poništen drugi natječaj, ali ne i prvi čije poništenje su zatražile mnogobrojne seljačke udruge i udruge poljoprivrednih proizvođača poput Hrvatskog seljačkog saveza i Hrvatske voćarske zajednice", rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Upitna kandidatura povezanih društava

Naime, poništenje natječaja za operaciju 4.1.1. se traži jer je Ministarstvo poljoprivrede Pravilnikom dozvolilo kandidaturu povezanih društava (društava kćeri). S više strana su dolazila upozorenja da Pravilnik treba promijeniti i natječaj poništiti jer je takvo postupanje u suprotnosti s pravilima tržišnog natjecanja, ali i u suprotnosti s ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike koja je orijentirana prema obiteljskim gospodarstvima.

Natječaji krše EU smjernice?

Ovih je dana, kako navodi i Petir, Hrvatska voćarska zajednica potvrdila sumnje u dodjelu sredstava mimo pravila te je informirala javnost da je za 16 korisnika odobreno 473 milijuna kn ili 54,92% ukupne potpore u prvom natječaju tj. 27,46% ukupnog proračuna za tu podmjeru za sedmogodišnje razdoblje.

Sve te tvrtke prema uvjetima javnog natječaja su ostvarile bodove kao zajednički projekti s povezanim društvima. Od tih 16 tvrtki, njih pet je u 2014. godini zajedno ostvarilo 4,87 milijuna kuna prometa, pri čemu su ukupno imale samo dva zaposlena djelatnika. Nakon provedenog natječaja planira im se dodijeliti 152,75 milijuna kuna potpore ili 17,85% ukupne sedmogodišnje potpore predviđene prvim natječajem.

Istraga Europske komisije?

"Upravo činjenicu da se radi o tvrtkama kćerima koje su na natječaju dobivale bodove za projekte u suradnji s trgovačkim društvima s kojima su povezane vlasničkim odnosima smatram teškim kršenjem tržišnog natjecanja. Osim toga, ovakva politika u suprotnosti je s ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike i zato sam i danas na sastanku članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta iz redova EPP-a s povjerenikom Hoganom u Strasbourgu zatražila da Komisija provede istragu o ovim navodima što je on i obećao učiniti", poručila je zastupnica Petir.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Natječaj Mjera 4 Program ruralnog razvoja APPRRR Ministarstvo poljoprivrede Zajednički projekti Potpora


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."