Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povjerenik za poljoprivredu
  • 17.09.2024. 17:00

Novi povjerenik za poljoprivredu i hranu Europske komisije je Christophe Hansen?

Njegova će zadaća biti provedba zaključaka strateškog dijaloga o budućnosti poljoprivrede te istražiti mogućnosti podrške ekološkoj poljoprivredi i razviti strategiju za generacijsku obnovu u agraru

Foto: AK grafika
  • 268
  • 40
  • 0

Christophe Hansen iz Luksemburga novi je povjerenik za poljoprivredu i hranu Europske komisije, kojega je danas imenovala predsjednica tog izvršnog tijela Europske unije, Ursula von der Leyen

Prijedlog da Hansen preuzme kontrolu nad resorom poljoprivrede smatra se posebno važnim na razini EU-a, budući da je velik dio proračuna namijenjen tom sektoru.

Koja mu je zadaća? 

Njegova će zadaća biti provedba zaključaka strateškog dijaloga o budućnosti poljoprivrede. "Na temelju strateškog dijaloga izradit će viziju za poljoprivredu i hranu u prvih 100 dana mandata Komisije", rekla je von der Leyen.

Također je dobio zadatak istražiti mogućnosti podrške ekološkoj poljoprivredi i razviti strategiju za generacijsku obnovu u agraru, a koja potiče pristup financijskim sredstvima za OPG-ove i mlade poljoprivrednike. 

Hansen je 2023. preuzeo mjesto u luksemburškom parlamentu gdje je sjedio u Odboru za poljoprivredu. Prije toga bio je član Odbora za međunarodnu trgovinu (INTA) u Europskom parlamentu gdje je vodio pregovore o pravilima bloka o krčenju šuma te se bavio temama kao što su okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Politico piše kako dolazi iz zemljoradničke obitelji, a njegova sestrična, Martine Hansen, luksemburška je ministrica poljoprivrede. "Ja sam sin i brat farmera", izjavio je ranije za taj portal. Član je Europske pučke stranke desnog centra. 

Povjerenica za proširenje EU 

Slovenka Marta Kos bit će povjerenica za proširenje EU, odgovorna i za istočno susjedstvo. Ona će biti zadužena za potporu Ukrajini, nastavak radova na obnovi i potporu zemljama kandidatkinjama u pripremi za pristupanje.

Nakon što Europski parlament dobije svu potrebnu dokumentaciju, Odbor za pravna pitanja pregledat će izjave o interesima kandidata. Nakon saslušanja pred relevantnim odborima, o njima će i glasati.

*Naslovna fotografija: Shutterstock/Maksim Safaniuk/X/Christophe Hansen


Tagovi

Christophe Hansen Marta Kos Povjerenik za poljoprivredu Prošitenje EU Strateški dijalog Budućnost poljoprivrede Europska komisija Ursula von der Leyen Generacijska obnova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #životinje
„Ima nečeg uveseljavajućeg u prizoru srećnog deteta.“