Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava
  • 26.02.2024. 12:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Metković, Opuzen

Obilna kiša potopila dolinu Neretve, polja i trajni nasadi pod vodom

Mi smo još dobro prošli u odnosu na Metković i Klek. Oni su "mini Niagara", opisuje nam Matko Filipović, voćar iz Opuzena stanje u dolini Neretve

Foto: Matko Filipović
  • 555
  • 61
  • 0

"Onaj venecijanski ugođaj. Kome još treba trošiti na putovanje", sarkastično je komentirao Matko Filipović stanje u dolini Neretve nakon obilne kiša koja je jučer potopila ovaj kraj. 

U kratkom vremenu palo je, naime, čak 160 litara kiše po metru četvornome te sustav oborinske odvodnje nije mogao podnijeti toliku količinu vode.

"Dosta vam je toga kod nas nesređeno, od odvodnje, kanala i svaki put nam na naplatu dođe. A kome se žaliti? Upravi vodovoda? Uvijek vam je to "nismo mi odgovori, oni su" i tako ukrug, svaljivanje krivice na drugoga", kaže nam ovaj poznati voćar iz Opuzena navodeći da su oni još dobro prošli u odnosu na Metković i Klek koji su "mini Niagara". 

"Užas", opisuje stanje. 

Voda se polako povlači 

Srećom, voda se danas počela povlačiti, no koliko će štete i posljedica biti na poljoprivrednim kulturama, mahom trajnim nasadima odnosno mandarinama, tek će se vidjeti. 

"Naravno da nije dobro da korijen voćke bude dugo u vodi", dodaje Matko. 

Oko obilne kiše koja je potopila dio Dubrovačko-neretvanske županije oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. Ističu, došlo je do ugroze objekata i prometnica uslijed oborinskih, podzemnih i bujičnih voda.

Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je više dojava građana o poplavljivanju objekata na području grada Metkovića i 15-tak objekata na području Općine Slivno (naselja Lovorje, Podgradina i Duboka).

Opasni odroni 

U gradu Opuzenu instalirane su prelivne pumpe te trenutno nema poplavljenih objekata.

Navode i da su prometnice koje su u nadležnosti poduzeća "Dubrovnik ceste d.d.“ očišćene od nanosa kamenja i pijeska koji su nastali uslijed odrona. "Pritom je u pojedinim slučajevima korištena i teža mehanizacija", objašnjavaju jačinu nevremena koje je pogodilo jug Hrvatske. 

Na terenu su, napominju, pripadnici žurnih službi te djelatnici Hrvatskih voda, Dubrovačkih cesta d.d. i Neretvanskog sliva d.d.


Tagovi

Poplava Poplavljena polja Dolina Neretve Štete Obilna kiša Matko Filipović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).