Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojivo u Dunavu
  • 08.01.2024. 09:05
  • Vukovarsko-srijemska, Ilok

Objavljene prve analize vode nakon potonuća tisuću tona gnojiva u Dunav

Granični prijelaz je otvoren, no korištenje mosta dozvoljeno je za vozila najveće dopuštene mase 3,5 t.

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
  • 5.839
  • 298
  • 0

Nema promjena organoleptičkih osobina vode (boja, miris i vidljive otpadne tvari), nakon potonuća teglenice s tisuću tona dušičnog gnojiva u Dunav, rezultati su prvih analiza koje je objavilo srbijansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine. 

Naime, brod koji se zabio u most koji povezuje Ilok i Bačku Palanku odnosno Hrvatsku i Srbiju te zbog kojeg je došlo do potonuća mineralnog gnojiva koje je bilo namijenjeno Smederevu, u nadležnosti je vlasti Republike Srbije koji provode očevid plovidbenog incidenta.

Teretni brod se zabio u most, u Dunav potonula barža s tisuću tona mineralnog gnojiva

U svom priopćenju naveli su da su se u propisanim granicama kretale vrijednosti općih fizičko-kemijskih parametara kao što su pH vrijednost, elektroprovodljivost, razgrađeni kisik, postotak zasićenja vode kisikom, amonijačni dušik, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i kemijska potrošnja kisika. 

Ističu i da se nastavlja s uzorkovanjem vode, a uskoro se očekuju i detaljne analize na ukupan organski ugljik, ukupan dušik i organski dušik.

Mjerodavna srbijanska strana, granični prijelaz otvoren

Kako je za portal osijekexpress rekla gradonačelnica Iloka Marina Budimir, oko pitanja zagađenosti rijeke razgovarala je s mnogima, a procjene su različite. Jedni tvrde da se to otapa polako, drugi da je voda već odnijela dok službena mjerenja srpske strane govore da je bez zagađenja.

"Čekam mjerodavne informacije prije nego bilo što kažem. Dogodilo se na njihovoj strani, oni su mjerodavni, ali zatražit ću službenim kanalima potpunu informaciju", kazala im je. 

Granični prijelaz odnosno prometovanje mostom otvoreno je od subote 6. siječnja.

Kako je objavila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, predstavnici Hrvatskih cesta proveli su vizualni pregled mosta u koji se zabio brod Antonia te pritom nisu pronađena oštećenja.

"Obzirom da konstrukcija nije u potpunosti pregledana, dopušteno je korištenje mosta za vozila najveće dopuštene mase 3,5 tona", stoji u objavi.


Tagovi

Potonuće broda Dušično gnojivo Ekološki incident Dunav Brod Marina Budimir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).