Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 04.11.2019. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

OBŽ potpisala sporazume o subvencioniranju kamata na kredite poljoprivrednika

Korisnici kredita mogu biti fizičke osobe - obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u sustavu PDV-a, trgovačka društva, poljoprivredne zadruge i obrtnici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem ili prebivalištem na području Osječko-baranjske županije, odnosno poljoprivredna se proizvodnja mora odvijati na području Osječko-baranjske županije.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 873
  • 84
  • 0

Sporazume Osječko-baranjske županije o subvencioniranju kamata u kreditnoj liniji Zagrebačke banke d.d. za sjetvu i stočarsku proizvodnju potpisao je prošloga tjedna dožupan Goran Ivanović s predstavnicima šest jedinica lokalne samouprave. Mogućnost ishođenja povoljnih financijskih sredstava jedan je od bitnih čimbenika za poslovanje poljoprivrednika, kao i za mogućnost njihovog daljnjeg rasta i razvitka. Stoga je Županija objavila Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje sjetve i stočarske proizvodnje, a kamate na kredite subvencionirat će s dva posto poena. Javni je poziv otvoren do iskorištenja kreditnog potencijala od pet milijuna kuna, što se u slučaju većeg interesa može povećati.

Mjera za poticanje poljoprivredne proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva

"Želimo li potaknuti poljoprivrednu proizvodnju, kao i cjelokupno gospodarstvo, moramo pokretati inicijative i mjere poput ovih na koje se odnose danas potpisani sporazumi. Pozivam stoga čelnike općina i gradova da s verbalnog prijeđu na konkretno te da nam se pridruže u ovim projektima. Sve jedinice lokalne samouprave imaju poljoprivredne proizvođače, a s jedan posto subvencioniranja kredita neće bitno oštetiti svoje lokalne proračune. Dapače, u proračunima već imaju sredstva kojima se mogu koristiti za takvu namjenu, a značajno će pomoći proizvođačima i proizvodnji", rekao je dožupan Ivanović.

Prijavite se na javni poziv OBŽ za kreditiranje sjetve i stočarstva!

Od 42 jedinice lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije, interes za dodatno subvencioniranje kamata za korisnike kredita s njihovog područja iskazalo ih je šest. To su gradovi Belišće, Đakovo i Osijek te Općina Erdut koji će s 1 % subvencionirati kamate na odobrene kredite. Općina Ernestinovo subvencionirat će kamate s 0,5 %, a najveći iznos subvencija odobrit će Općina Bilje (1,5 %).

Suradnjom regionalne i lokalne samouprave postižu se najveći učinci

"Poznati su problemi poljoprivrednika u osiguravanju kvalitetnih financijskih sredstava za sjetvu i za nabavku stoke pa se uključivanjem jedinica lokalne samouprave u ovaj projekt kamatne stope za poljoprivrednike dodatno smanjuju. Županija subvencionira dva od ukupno pet postotnih poena", istaknula je Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu. Zahvalila je nazočnim predstavnicima općina i gradova što su prepoznali i podržali projekt, a oni su naglasili da se upravo ovakvom suradnjom regionalne i lokalne samouprave mogu postići najveći učinci za stanovnike cijele županije.

Tko može biti korisnik kredita?

Korisnici kredita mogu biti fizičke osobe - obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u sustavu PDV-a, trgovačka društva, poljoprivredne zadruge i obrtnici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem ili prebivalištem na području Osječko-baranjske županije, odnosno poljoprivredna se proizvodnja mora odvijati na području Osječko-baranjske županije.

Ovisno o vrsti namjene, krediti mogu biti kratkoročni ili dugoročni. Kratkoročni krediti namijenjeni su za nabavku repromaterijala za sjetvu: sjemena, presadnica za povrtlarske kulture, zaštitnih sredstava i gnojiva za sjetvu, za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju poslovnih subjekata i za nabavku grla za tov svinja. Dugoročni krediti namijenjeni su za nabavku rasplodnih junica i grla za tov junadi.

Konkretne podatke zainteresirani za kredite i subvencije mogu vidjeti OVDJE ili se možete javiti u Upravni odjel za poljoprivredu ili u banku.


Tagovi

Osječko-baranjska županija Poljoprivreda Krediti Subvencioniranje kamata


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]