Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 21.09.2023. 15:00

Od zrna do trilera: Pljuštale prijetnje iz Ukrajine i Poljske, smiruju li se tenzije oko žitarica?

Ovaj je tjedan vrlo buran kada je riječ o uvozu ukrajinskih žitarica u pet njima susjednih zemalja. Ulje na vatru je dodao Volodomir Zelenski govoreći pred općom skupštinom UN-a

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 408
  • 36
  • 0

Poljska je najavila da više neće isporučivati oružje Ukrajini jer se sada fokusiraju na osiguravanje vlastitih zaliha, izjavio je u srijedu poljski premijer Mateusz Morawiecki. 

Taj je potez uslijedio nakon što je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski iskoristio svoj govor pred općom skupštinom UN-a kako bi prozvao pojedine EU države za koje smatra da su dopustile da pitanje izvoza žitarica ide u korist Rusije, navodi Guardian.

"Alarmantno je to što neki u Europi igraju ulogu solidarnosti u političkom kazalištu – praveći triler od zrna", rekao je. "Samo vam se čini da igraju svoju ulogu, ali zapravo pomažu postaviti pozornicu moskovskom glumcu", vrlo je oštar bio Zelenski, a njegove su riječi izazvale burnu rekaciju Poljske koja je odmah prozvala ukrajinskog veleposlanika i upozorila na daljnje odmazde.

Prijetio zabranom uvoza dodatnih proizvoda 

Morawiecki je kasnije u izjavi za televiziju Polsat News upozorio ukrajinske vlasti: "Ako žele eskalaciju sukoba, mi ćemo staviti dodatne proizvode na popis onih kojima je zabranjen uvoz u Poljsku. Ukrajinske vlasti ne razumiju stupanj do kojeg je destabilizirana naša poljoprivredna industrija. Štitimo svoje poljoprivrednike", rezolutan je premijer u čijoj se zemlji idući mjesec održavaju izbori. Njegova populistička desna vlada, stranke Pravo i pravda ima snažnu podršku u poljoprivrednim regijama.

Sve se ovo događa samo dva dana nakon što je Ukrajina podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog uvođenja jednostrane zabrane od strane Mađarske, Slovačke i Poljske kojom ne dozvoljavaju uvoz pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice iz Ukrajine. 

Hrvatska neće uvoziti ukrajinske žitarice? Kijev podnio žalbu WTO i sprema odmazdu Poljskoj

Osim toga, Kijev je najavio i uvođenje emabarga na voće i povrće iz Poljske za što se njihov ministar poljoprivrede, Robert Telus nada da se ipak neće dogoditi jer bi nepotrebno pogoršalo situaciju, piše Farmer.

Treslo se brdo, rodio se... 

Ipak, tenzije se smiruju pa već danas APK-Inform piše kako su Poljska, Slovačka i Mađarska ipak spremne razmotriti mehanizam zajedničke provjere i izvoznih dozvola koji je predložila Ukrajina, a prihvatila Europska komisija.

"Imamo jako dobre povratne informacije od Rumunjske i Bugarske, koje su reagirale pozitivno i nisu uvele nacionalne zabrane. Ostale tri zemlje, uključujući Poljsku, također već daju pozitivne signale u vezi njihove spremnosti da razmotre mehanizam kojega nudimo", pomirljivo je rekao zamjenik ministra gospodarstva Ukrajine Taras Kachka.

Koji sve faktori utječu na cijenu žitarica i uljarica i zašto uporno padaju?

Također, Reuters piše kako je o ovom sustavu kontrole postignut i dogovor sa Slovačkom. "Sve dok se ovaj sustav ne pokrene i potpuno testira, zabrana uvoza četiriju roba iz Ukrajine ostaje na snazi", poručuju u njihovom ministarstvu. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Prijetnje Odmazda Volodomir Zelenski Zabrana uvoza Sustav kontrole Uvoz žitarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...