Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma u pustinji
  • 29.10.2023. 15:00

Odakle voda za Rum farmu usred jordanske pustinje?

Osnovana je 1986. godine usred pustinje Wadi Rum na 2.000 hektara. Ključ ove zagonetke leži ispod užarene pješčane površine

Foto: YouTube/screenshot
  • 595
  • 66
  • 0

Da je poljoprivreda u pustinji moguća, dokaz je uspješna Rum farma u južnom Jordanu. Smještena je u dolini Wadi Rum, koja zbog svog izgleda nosi naziv "Dolina Mjeseca". Okružena je planinama i pješčarama. Brojne su uske klisure, klizišta, pećine.

Ovo područje se odlikuje suhom klimom, a količina oborina na godišnjoj razini je izuzetno mala. Iznenađuju da bilo kakva biljka može rasti u ovakvim uvjetima, ali lokalno stanovništvo srušilo je sve predrasude. Uključili su se u projekt i stvorili bogatu poljoprivrednu farmu.

Kako farma usred pustinje?

Osnovana je 1986. godine usred pustinje Wadi Rum na 2.000 hektara. Na prvi pogled izgleda čudno da se netko usudio pokrenuti jednu ovakvu ideju i uopće je realizirati.

Ključ ove zagonetke leži ispod užarene pješčane površine. U dubinama se nalazi veliki prirodni spremnik vode odakle ju crpe s dubine od 30 do čak 400 metara, a navodnjavanje se obavlja na kružnim poljima površine 78 hektara pomoću okretne rampe s mlaznicam za navodnjavanje, poznatim kao centralni pivot. Za smanjenje isparavanja i čuvanje vode od djelovanja ekstremnih pustinjskih temperatura koriste se specijalni plastični polituneli.

Dio pustinjske farme (Foto: Screenshot Google maps)

Žitnica Jordana

Biljke se uzgajaju u održivom poljoprivrednom sustavu posebnim tehnikama i metodama navodnjavanja koje su koristili stari Egipćani i Nabatejci. Specijalizirana je za uzgoj povrća, žitarica i stočne hrane.

Pješčano tlo je u ovom slučaju idealno za uzgoj raznih poljoprivrednih kultura, a dolina se smatra žitnicom Jordana. Prepoznatljivi su po svojim patlidžanima, krumpiru, kupusu, rajčicama, tikvama, smokvama, vinovoj lozi, naru i drugom.

U videu pogledajte kako izgleda navodnjavanje Rum farme: 


Tagovi

Jordan Wadi Rum Farma u pustinji Poljoprivreda u pustinji Žitnica Jordana Central pivot Navodnjavanje u pustinji Rum farma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.