Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cirkus u Bruxellesu
  • 28.08.2024. 14:00

Odlazeći EU povjerenik za poljoprivredu piše zakon koji potkopava EU zelenu politiku

Janusz Wojciechowski je na vlastitu inicijativu napisao problematičan i neformalni nacrt o prehrambenoj sigurnosti koji favorizira velike proizvođače

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis
  • 485
  • 48
  • 0

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski potajno je izradio neformalni i kontroverzni nacrt zakona o prehrambenoj sigurnosti, zaobilazeći standardni zakonodavni proces EU-a i suprotstavljajući se važećim politikama o klimi i okolišu, piše Politico

Takozvana "direktiva o zaštiti poljoprivrednih djelatnosti" nije dio zakonodavnog plana Europske komisije, pa je dokument iznenadio instituciju. S obzirom na to da će povjerenik uskoro biti zamijenjen, čini se da je ovo njegov pokušaj da ostavi pozitivan trag kod poljoprivrednika u EU.

"Ovaj dokument izradio je povjerenik Wojciechowski na vlastitu inicijativu. U njegovom kreiranju nisu sudjelovale naše službe", izjavio je Olof Gill, glasnogovornik Komisije. 

Kontroverzni političar

Wojciechowski je već ranije izazivao kontroverze, uključujući neočekivano izvješće u kojem je hvalio svoje "najvažnije aktivnosti", poput ilegalne zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. U ožujku ga je Komisija ukorila zbog najava velikih promjena u Europskom zelenom planu, kojega je krivio za probleme farmera koji su prosvjedovali diljem Europe.

Kako pojašnjava Politico, Wojciechowskijev prijedlog više nalikuje kratkom dopisu, podržavajući interese velikih poljoprivrednih udruga, a predlaže smanjenje ekoloških regulacija, oslobađanje poljoprivrednika od poreza i druge mjere koje favoriziraju velike proizvođače.

Takav potez izazvao je zabrinutost jer se ne temelji na znanstvenim dokazima ili konzultacijama sa stručnjacima, već izgleda kao politički pokušaj da se zaštite interesi određenih grupa.

Jeroen Candel: Smiješno i glupo

Nacrt je dosad naišao na različite reakcije, od zbunjenosti do podsmijeha.

Nizozemski akademik Jeroen Candel ističe da najviše zabrinjava element dokumenta kojim se zagovara iskrivljena koncepcija prehrambene sigurnosti koja nema nikakve veze s pravim izazovima 
već je, kako on kaže, usmjerena na očuvanje postojećeg poljoprivrednog sustava.

"Ovo je jednostavno smiješno, a prodavanje ovoga kao neophodnog za prehrambenu sigurnost je čista glupost", zaključio je. 


Tagovi

Janusz Wojciechowski Prehrambena sigurnost Europska Komisija Europski zeleni plan Povjerenik za poljoprivredu Bruxelles


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sva ta naša ravnica! Sprema se nevreme.. #RuralFoto #priroda