Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 01.03.2024. 18:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

Održan sastanak ministrice i poljoprivrednika, Pranjić: Izvrijeđan sam na osobnoj razini

Oko deset zahtjeva koje je resornom ministarstvu predala Hrvatska poljoprivredna komora danas se raspravljalo u Zagrebu. Kako doznajemo, bilo je, blago je reći - burno.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 2.420
  • 213
  • 0

"Ispunili smo devet od 10 zahtjeva te otvorili sva pitanja koja traže reformu poljoprivredne politike i iziskuju napore i kod samih poljoprivrednika", rekla je resorna ministrica Marija Vučković u petak nakon zatvorenog sastanka u Zagrebu s više poljoprivrednika, predstavnika udruga i komora, a na temu realizacije njihovih zahtjeva od sredine veljače.

Ministrica koja se zajedno s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem obratila novinarima dok je predstavnik Ceha poljodjelstva Hrvatske obrtničke komore Matija Brlošić, dao posebnu izjavu, navela je da su predložili određena admistrativna rasterećenja, kao što je Pravilnik o izravnim potporama, koji idući tjedan ide u proceduru.

Može sve osim vraćanja parcela u ARKOD

Nadalje, geotagirane fotografije više nisu obvezne, a složili su se, rekla je, i oko de minimis potpora koje će biti gotove do kraja drugog tromjesečja ove godine te da se državne investicijske potpore, između ostalih zahtjeva, uvedu i prije 1. siječnja 2025..

Prema njezinim riječima, poljoprivrednici zamjeraju što nema isplate predujma i prije 30. lipnja, ali riješit će takve slučajeva 90 posto i prije spomenutog roka. Nadalje, kazala je da se radi i na izbjegavanju dvostrukog oporezivanja poljoprivrednika kod kupovine zemljišta, jer to nije značajan materijalni prihod državnom proračunu, a može puno pomoći hrvatskim poljoprivrednicima.

Uz to, najavila je izmjenu, prve konzultacije, Strateškog plana ZPP-a do 15. ožujka. "Jedini zahtjev koji ne možemo ispuniti, sukladno propisima je onaj što se odnosi na državno zemljište u ARKOD-u, dok se ne raspišu natječaji za zemljište koje nije bilo u ugovorima", istaknula je i dodala da su objavljena 302 javna natječaja za raspodjelu državnog  zemljišta, a da je u pripremi njih još  67.

"No, nikome ne možemo jamčiti dodjelu poljoprivrednog zemljišta", poručila je. 

Sastanak je održan u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Foto: P. Pranjić)

Predsjednik HPK Mladen Jakopović kazao je da drži važnim da kapitalna ulaganja uđu u proračun već za ovu godinu te da se ubrza izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Kao najtežu situaciju u sektoru ocijenio je onu u stočarstvu, posebno mljekarstu, jer tu i dalje gubimo proizvođače mlijeka.

Dosta je kažnjavanja ljudi 

Odgovarajući na upite, Jakopović je kazao da nema potrebe za prosvjedima hrvatskih poljoprivrednika, iako se oni održavaju u nizu europskih zemalja, a koje će simbolično podržati zajedničkim prosvjedom poljoprivrednika u svim državama EU-a, koji je najavljen za 13. ožujka.

S druge strane, predstavnik Ceha poljoprivrednika HOK-a Matija Brlošić drži da poljoprivreda ne može funkcionirati bez nacionalne investicijske  potpore koja se mora na vrijeme osigurati, ako želimo imati domaću hranu. Uz to, on smatra da je upis zemljišta u ARKOD sporan, a može se jednostavno riješiti.

"A ne da se putem kontrole kažnjava one koji obrađuju državno poljoprivredno zemljište i čije pitanja nismo riješili već 30 godina", istaknuo je.

Kako se čulo, svi su poljoprivrednici u velikom minusu u proizvodnji, posebno oni koji su prošle godine zasijali pšenicu,  jer su troškovi otišli 100 posto gore, dok je nova poljoprivredna omotnica 15 posto manja u odnosu na staru.

"U slučaju da nastavimo negativno poslovati, izgubit ćemo najprije skupe poljoprivredne strojeve, koji su poskupjeli 110 posto, potom i zemlju, a na kraju će i naše kuće 'otići na bubanj', zaključio je Brlošić.

Pranjić: Ministrica me izvrijeđala na osobnoj razini 

Da je bilo burno na sastanku otkriva nam i predsjednik Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić koji je isti napustio zbog, kaže, vrijeđanja na osobnoj razini. Opisuje, nakon što su sat i pol slušali predavanje, pitao je ima li Ministarstvo konkretnu mjeru s kojom će pomoći jer im ne trebaju planovi već rješenja.

Mato Brlošić i Petar Pranjić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) 

Naveo je da je 30 posto OPG-ova u blokadi, da ljudi prodaju zemlju da bi preživjeli, ulazi im se u dvorišta i odvozi strojeve jer dugove ne mogu podmiriti.

"Na to mi je ministrica uzvratila da sam dobio dva kredita HAMAG-a u covid krizi. Što to znači? Da moram šutjeti?! Nisam došao pričati o svojim kreditima već o ozbiljnim problemima koje imaju svi poljoprivrednici", ljutiti je Pranjić rekavši nam i da su drugi ostali šokirani takvim ponašanjem i stali uz njega, uzvraćajući da njezino prozivanje na osobnoj razini nije način na koji se vodi dijalog. 

"Takav nivo razgovora, arogantno ponašanje, bezobrazluk neviđenih razmjera, je li to način? Vrijeđati me jer se usuđujem pričati, pitati?", ogorčen je Pranjić navodeći da će prosvjeda biti jer razumijevanja očito nema.

"I te kakvih prosvjeda", najavio je i dodao da je riječ inače o kreditima iz vremena covida njegovog obrta i sinovog OPG-a, no "ona to spojila valjda da me što više ponizi". 


Tagovi

Sastanak Marija Vučković Mladen Jakopović Matija Brlošić Petar Pranjić Zahtjevi poljoprivrednika


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje