Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta od nevremena
  • 07.08.2023. 18:00

Oluja poharala regiju: Najveći udar pretrpjele slovenske farme

Najveće štete su nastale u Sloveniji, ali nevrijeme nije zaobišlo ni ostale zemlje u našem okruženju.

Foto: MPS
  • 1.031
  • 163
  • 0

Posljedice razorne poplave se zbrajaju širom regije. Plavljenje površina, uništavanje jednogodišnjih i višegodišnjih usjeva, oštećeni objekti, poljoprivredna mehanizacija i oprema, stradale životinje samo su neke od posljedica. Stradali su prerađivački kapaciteti, transportna sredstva i putevi.

Veliku štetu su pretrpjeli slovenski poljoprivrednici

U Sloveniji je poplavljen znatan dio poljoprivrednih površina pokazuju prva izvješća koje je objavila Javna poljoprivredna savjetodavna služba (JSKS), koja djeluje u okviru Poljoprivredno-šumarske komore Slovenije (KGZS). Obujam šteta je još uvijek teško u potpunosti procijeniti, jer su pojedini dijelovi Koruške, Savinjske doline, Gorenjske bili odsječene od svijeta i nepristupačni, a veze slabe.

Najveći udar su pretrpjele farme muznih krava. Tisuće litara mlijeka se nisu mogle predati, a na nekim su bile ugrožene životinje, štale, roboti za mužnju. Voda je nosila bale sijena i stočnu hranu, pokidala puteve i pokrenula klizišta.

"Životinje treba pravilno zbrinuti tako da ih smjestite u suhi prostor, daleko od poplavljenih područja. Potrebno je osigurati adekvatnu hranu i vodu. U slučaju promjene zdravlja životinja uzgajivači trebaju obavijestiti veterinara, u slučaju smrti, pozvati Veterinarsko-higijensku službu", objavljeno je na stranici slovenskog ministarstva poljoprivrede. 

Poplave u Sloveniji

U centralnom dijelu zemlje je poplavljeno najmanje 1.950 ha poljoprivrednog zemljišta. Vlada Republike Slovenije donijela je Uredbu o privremenim mjerama u upravnim stvarima radi sprječavanja posljedica poplava koje su zadesile ovu državu, a koja je stupila na snagu 6. kolovoza 2023. godine.

Najveća šteta je na oranicama i voćnjacima, a ukupna bi mogla biti veća od 500 milijuna eura. Do sada je zabilježeno šest ljudskih žrtava.

Rekordni vodostaji u Hrvatskoj, nevrijeme u Srbiji

Slična situacija je u dijelovima naše zemlje gdje je olujno nevrijeme, na pojedinim lokalitetima s tučom, nanijelo velike štete poljoprivrednim proizvođačima. Rijeke Mura, Drava i Sava dostigle su rekordnu visinu vodostaja.

Očajnički apel vlasnika: Poplava je zarobila 150 konja, podavit će se, pomozite nam spasiti ih!

Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara srušio je rekord iz 2014. kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara.

U Srbiji je tijekom vikenda snažno nevrijeme praćeno tučom pogodilo šire područje, a pričinjena je šteta na poljoprivrednim kulturama.

U Austriji prošla opasnost od poplava, dok u Mađarskoj još strahuju

U Gornjoj Austriji glavno nevrijeme je prošlo, ali i dalje pada kiša, izvještava ORF. U Salzkammergutu je tijekom vikenda ponegdje palo 120 do 150 litara kiše po kvadratnom metru. Vodostaji su u opadanju. Poplavni val su već prošli kroz velike rijeke Inn i Dunav, dok je situacija i dalje napeta u južnom Berglandu, u Mühlviertelu i Innviertelu, ali se ne očekuju poplave. Prognoze pokazuju da je dalji rizik od poplava izbjegnut.

U Mađarskoj još strahuju od visokih vodostaja. Stručnjaci za vodu rade 24 sata na rijekama Mura i Raba, a više oborine nego što se očekivalo palo je i na vodovodnom sustavu Sajó, napisala je u nedjelju Nacionalna uprava za vode (OVF) na svojoj Facebook stranici. Očekuje se zadržavanje vode na oranicama.


Tagovi

Poplave Nevrijeme Olujno nevrijeme Štete od poplava Poplavljena područja Oluja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]