Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Case Puma
  • 23.05.2024. 13:30

Oprez! Zvijer je u kavezu: Nova Case Puma CVX od 240 konjskih snaga

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu traje još danas, 23. svibnja, a koje novine ovaj model traktora sa sobom donosi?

Foto: Đorđe Lalić
  • 486
  • 34
  • 0

Traktor CASE Puma još uvijek nije pušten u prodaju, pa se i dalje nalazi "u kavezu" na štandu Agromarket machinery na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ova zvijer od 240 konjskih snaga (uz boost i 260 KS) koje proizvodi unaprijeđeni Tier3 FPT NEF motor izdvaja se i po novim "očima" - dizajnu prednjeg dijela, koji karakterizira LED paket osvjetljenja, kao i nova kontinualno varijabilna transmisija "CVX Drive" ili "PowerDrive" pun "powershift" s 19 brzina.

Kroz "CVX Drive" transmisiju vidi se dva desetljeća dugo iskustvo inženjera koji su radili na tom projektu, a sve s ciljem unaprjeđenja prijenosa snage s motora na podlogu. Za ovu transmisiju karakteristična je tehnologija dvostrukih kvačila koja u ovom slučaju osiguravaju četiri opsega brzina, od kojih su tri namijenjene za rad u polju, a jedna za transport.

"Za ovaj model karakterističan je inteligentni sustav za upravljanje radom motora i transmisije, čiji je zadatak da uskladi rad motora, odnosno izabere najadekvatniju obrtnu brzinu uz najbolje moguće performanse", rekla nam je Marina Ćupurdija iz marketinga spomenute kompanije.

Zvijer od 240 konjskih snaga

Kako dodaje, sustav radi automatski, dok rukovatelj ima samo zadatak da pomicanjem multikontrolera ili pritiskom ili puštanjem papučice gasa utječe na povećanje, odnosno smanjenje brzine dok sistem za automatsko upravljanje sam bira obrtnu brzinu.

Ovaj "pametni" sustav omogućava 1.500 obrtaja po minutu u transportu, pri brzini kretanja od 40 km/h. Korisnici imaju na raspolaganju i izbor minimalnih brzina, počevši od 0,02 km/h, što je bitno, na primjer u povrtlarskoj proizvodnji.

Spremnik od 372 litre

U osnovnoj opremi, ova Puma je opremljena spremnikom za gorivo zapremine 372 litra koji može biti proširen s dodatne 82 litra. U odnosu na ranije modele, to je povećanje zapremine za 13 posto što povećava i vremenski interval između dva punjenja.

"Kada je riječ o potrošnji, ona se u prosjeku može smanjiti za 3,6 posto. Servisni interval motora produžen je za 25 posto, pa je sada 750 radnih sati, što je izuzetak u odnosu na konkurenciju u ovoj klasi."

Osim servisnog intervala motora produžen je i interval za zamjenu transmisijskog ulja.

Maksimalna podizna moć na prednjim polugama je 5.129 kg

Hidraulični sistem je opremljen pumpom protoka do 170 l/min koja opskrbljuje do osam hidrauličnih izvoda i osigurava podiznu moć na zadnjim polugama do 10,5 tona. Maksimalna podizna moć na prednjim polugama je 5.129 kg.

"Na ovom modelu zadnje priključno vratilo ima mogućnost postepenog uključivanja što je vrlo važna karakteristika za rad priključnog stroja s obzirom na to da je na ovaj način zaštićena od udara", kaže naša sugovornica i dodaje da korisnici na raspolaganju imaju i automatsku aktivaciju prednje vuče, kao i blokade diferencijala.

Novo deluxe sjedište

Novi stil ove serije upotpunjuje i nova kabina. Preglednost je unaprijeđena, a nisko montirani prednji brisači povećavaju područje brisanja stakla za 60 posto.

"Kabina je jedna od najtiših na tržištu, a ugrađeno je i novo deluxe sjedište s kliznim naslonom za leđa. Komforu u radu doprinosi i neovisno vješanje prednje osovine, kao i kabine, što značajno utječe u osiguravaju glatke vožnje bez poskakivanja."

Korisnik na raspolaganju ima i takozvani memorijski shuttle koji na kraju reda pamti posljednji korišteni prijenosni odnos pri kretanju u rikverc, unaprjeđujući glatko manevriranje i brz povratak na posao u sljedećem redu.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu traje još danas, 23. svibnja. 


Tagovi

Case Puma Novi traktor Agromarket machinery Marina Ćupurdija 240 konjskih snaga CVX Drive Performanse Puma CVX


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva