Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osinja gnijezda
  • 03.09.2023. 10:30
  • Vučić, Kragujevac

Ose i stršljeni aktivni do kasne jeseni: Uklanjanje gnijezda prepustite profesionalcu

Bilo je gnijezda većih od jednog metra u promjeru u kojima se smjesti i preko 1.000 jedinki stršljena, kaže Ivica Stojanović.

Foto: Ivica Stojanović
  • 1.341
  • 112
  • 0

Gnijezda osa i stršljena mogu biti smještena u prirodnim šupljinama na drvetu, ali često i u objektima u neposrednoj blizini ljudi. Opasno je doći u kontakt s njima jer ubod ovih insekata može biti i fatalan, piše TopPress. Zbog toga, treba angažirati profesionalca, a jedan od njih je Ivica Stojanović iz sela Vučić kod Kragujevca u susjednoj Srbiji. 

"Njihova gnijezda su napravljena od materijala sličnog papiru, a izgledom podsjećaju na saće pčela, uglavnom su na krovovima objekata, ali mogu biti i u starim bačvama, kacama, ali i betonskim blokovima. Nikada ne znate gdje se mogu zavući i zato treba paziti jer se slučajnim aktivnostima na imanju može njihovo leglo povrijediti i tada postaju izuzetno opasni", kazao je za ovaj medij Stojanović, koji je inače i upravitelj lovišta. 

Ivica sa "satom stršljena" 

Svoje znanje uklanjanja ovih insekata stekao je certifikatom. Prvo gnijezdo skinuo je prije 15 godina i od tada ih je viđao na različitim mjestima i susreo se s nesvakidašnjim situacijama.

"Bilo je gnijezda većih od jednog metra u promjeru u kojima se smjesti i preko 1.000 jedinki stršljena", kaže ovaj Šumadinac koji je do sada uništio nekoliko stotina "kućica".

S "ful" opremom i preparatima

Mogu biti smještene i duboko u dimnjaku ili u stiroporu izolacije kuće, a najlakše mu je, kaže Stojanović, kad vidi gnijezdo i može mu lako prići.  Na svaki zadatak ide u neophodnoj opremi; čizme, dvoslojni kombinezon, neprobojne rukavice, maska i naočale, otkrio je za Agroklub.

"Obično radim ujutro rano ili prije zalaska sunca, kada nisu aktivni. Prskam ih cipermetrinom, ali i koristim i talijanske sprejeve, radi sigurnosti. Samo skidanje je lako, leglo zatim stavim u vreću i spalim, da uništim ličinke", objašnjava Stojanović za naš medij i dodaje da pojedine kolege samo prskaju, ali se desi da matica i ličinke ostanu živi i nastave praviti problem.

Najrazličitija mjesta gdje se nastanjuju

"Ja radim kompletno uništavanje", napomenuo je naš sugovornik. 

Nerijetko se događa da primijetimo stršljene oko kuće, a da je njihov "dom" na primjer u voćnjaku - udaljen i do 200 metara, dalje dodaje Ivica.

Preporuka je, kaže, budući da su aktivni do kasne jeseni da ljudi ne diraju sami gnijezda i da uvijek u blizini imaju tablete protiv alergije.


Tagovi

Ivica Stojanović Certifikat Ose Stršljeni Gnijezdo strešljenova


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja