Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija u poljoprivredi
  • 18.11.2023. 18:00

Osmislili digitalne narukvice za praćenje zdravlja poljoprivrednika i usjeva

Podaci se s polja šalju u realnom vremenu i omogućavaju prikupljanje važnih podataka.

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 473
  • 86
  • 0

Znantvenici su razvili inovativne narukvice za prikupljanje i digitalizaciju podataka tijekom obavljanja poljoprivrednih zadataka, priopćio je Institut za sustavno i računalno inženjerstvo, tehnologiju i znanost (INESC TEC). Ovaj novitet će pomoći u poboljšanju prevencije mišićno-koštanih bolesti povezanih s radom, a istovremeno dati informacije o stanju usjeva bez skupih alata za praćenje.

Kakve podatke može sakupiti?

Istraživači projekta AgWearCare patentirali su nosive uređaje za digitalizaciju podataka. Analiza prikupljenih podataka će omogućiti koje radnje, ukoliko se prekomjerno ponavljaju, utječu na zdravlje radnika te razloge zašto su pojedine parcele manje produktivne.

Većina poljoprivrednih aktivnosti i dalje zahtijeva fizički napor. Međunarodna organizacija rada navodi da su neprirodni položaji tijela, statični položaji koji dugo traju i rad koji se ponavlja, ključni faktori nesreća, posebno kao posljedica umora. Neki poslovi u poljoprivredi se i dalje moraju obavljati ručno, bilo zbog same prirode posla ili zbog skupe tehnologije.

Inovativno rješenje

INESC TEC je razvio rješenje koje analizira zdravlje i dobrobit radnika u poljoprivredi praćenjem zadataka i intenziteta rada te pruža informacije o zdravlju usjeva zasnovanih na geolokaciji.

Digitalne narukvice sa senzorima su testirane u uzgoju tri vrste usjeva: vinove loze, maslina i kivija. Podaci s polja su poslani u realnom vremenu. To je omogućilo istraživačima da mjerenjem geolokacijskih indikatora radnika shvate koji dijelovi nasada zahtijevaju veći ili manji napor od radnika, što ukazuje na stanje određene kulture. Primjer za to je broj pokreta koje osoba čini tijekom određenih aktivnosti, poput rezidbe ili branja voća koji ukazuju na trud radnika i produktivnost parcele.

Zahvaljujući praćenju moguće je kreirati strategije za smanjenje rizika od bolesti i potencijalnih ozljeda, kao i prikupljati informacije o stanju usjeva bez uvođenja tehnologija koje zahtijevaju posebno rukovanje, kao što su roboti i dronovi.


Tagovi

Inovacije Digitalna poljoprivreda Digitalna narukvica Zdravlje poljoprivrednika Zdravlje usjeva Rezidba Branje voća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje