Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna stranka
  • 18.12.2023. 08:50
  • Grad Zagreb, Zagreb

Osnovana Agrarna stranka (AS) - predstavljat će interese hrvatskog sela na sljedećim izborima

Zalagat ćemo se za kratke lance opskrbe hranom te socijalnu pravdu kako bi se čuo i glas malog čovjeka koji živi od svoga rada, izjavio je predsjednik AS-a, Robert Hadžić.

Foto: Marinko Petković
  • 1.190
  • 102
  • 1

Nova politička stranka pod nazivom Agrarna stranka (AS) – pokret za hrvatsku poljoprivredu osnovana je u nedjelju na osnivačkoj Skupštini u prostorijama Hrvatskog doma Markuševec u Zagrebu. Prisutno je bilo 49 građana, a prikupilo se i 72 potpisa što je ukupno 121 glasova. Za prvog predsjednika izabran je voćar Robert Hadžić, dok je njegov zamjenik OPG-ovac Dalibor Jurina, a tajnik Davor Smuđ iz Siska.

"Ova stranka, privremenog (radnog) imena AS ima namjeru artikulirati i predstavljati interese hrvatskog sela već na sljedećim parlamentarnim izborima, bilo da su to poljoprivrednici, ribari ili šumari, ali i svi drugi građani koji su vezani za proizvodnju i potrošnju hrane na cjelokupnom području zemlje kako bi oni dobili kvalitetniju hranu te da bi im u konačnici i povećali standard", kazao je Hadžić, nakon što je jednoglasno izabran za prvog predsjednika AS-a, koja je dobila i pet regionalnih povjerenika.

Ključna uloga OPG-ova u opstanku ruralnog prostora

Prema njegovim riječima, taj put neće biti lagan, jer će djelovanje stranke biti usmjereno na vraćanje dostojanstva hrvatskom selu, revitalizaciju ruralnog prostora, kao poželjnog mjesta za život te ostvarenje više puta spominjanog "prehrambenog suvereniteta" u doba velikih globalnih kriza.

Okupljeni na skupštini

Najavljeno je da će AS posebno zalagati za skrb o poljoprivrednom, šumskom, vodnom i pomorskom javnom dobru, kako se ne bi ugrozila njegova opstojnost i geostrateška sigurnost zemlje. "Politika hrane je jedina naša ideologija, pa ćemo se zalagati za kratke lance opskrbe hranom, te socijalnu pravdu kako bi se čuo i glas tzv. malog čovjeka, koji živi od svoga rada", istaknuo je Hadžić.

Kako se čulo, u ostvarivanju ciljeva nove stranke ključna je uloga OPG-ova, kojih ima više od 150.000,  ali i obiteljskog poduzetništva u funkciji opstanka ruralnog prostora, te kreiranja demografske politike i njezinog  usklađivanja s poljoprivrednom i gospodarskom politikom.

Mandat koji osvoje članovi AS-a na izborima pripadat će stranci,  što znači da neće biti prebjega, odnosno nezavisnih zastupnika iz njihovih redova. Godišnja članarina za potrebe djelovanja stranke i njezino funkcioniranje, čiji rad namjeravaju profesionalizirati, iznosit će 30 eura.  

Minuta šutnje za 55.000 proizvođača mlijeka

Upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela iz Zaprešića, Darko Pavičević, ispred Inicijativnog odbora AS-a, kazao je da se u stranku, odnosno pokret mogu uključiti svi, kako bi ponudili rješenja za bržu, višu i bolju proizvodnju hrane, jer, primjerice, danas proizvodimo samo 45 posto mlijeka za domaće potrebe. No, rješenja postoje, jer je njihova zadruga okupila niz proizvođača mlijeka, koji imaju 2.000 krava. Pohvalio da dostavljaju domaće mlijeko u više škola i vrtića u Zaprešiću, ali i na Jadranu, unatoč apsurdu da se ono ne može prodavati izvan proizvođačkog kruga od 50 kilometara.   

Održana je i minuta šutnje za uništene mljekare

Na skupštini je održana i minuta šutnje za 55.000 uništenih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina, ali i nestalih 195 sela, te je ukazano i na problem iseljavanja mladih obitelji iz Slavonije. Stranačke boje AS-a su zeleno-plave, kojima i na simboličan način žele spajati "zelenu i plavu Hrvatsku".

Hadžić će je najavio i osnivanje političke akademije Stjepan Radić, koji je, kaže, bio, između ostalog, i prvi hrvatski politolog s diplomom iz Pariza. Na skupštini su, između ostalih, bili predstavnici akademske zajednice prof.dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora i saborska zastupnica Ružica Vukovac.          


Tagovi

Agrarna stranka Robert Hadžić Dalibor Jurina Davor Smuđ Skupština Politička stranka Pokret za poljoprivredu


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...