Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 29.04.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Osnove tloznanstva i biljne proizvodnje - udžbenik koji mijenja spoznaje

U Vijećnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek okupio se veliki broj gostiju, profesora i kolega agronoma koji su odali priznanje izdavaču i autorima ovoga udžbenika.

Foto: Printscreen/D. Rukovanjski
  • 718
  • 133
  • 0

Prof. dr. sc. Irena Jug, prof. dr. sc. Danijel Jug, izv. prof. dr. sc. Bojana Brozović, prof. dr. sc. Vesna Vukadinović i prof. dr. sc. Boris Đurđević, autori su novog sveučilišnog udžbenika i knjige "Osnove tloznanstva i biljne proizvodnje" s kojom se ponose ne samo oni, već i izdavač Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, njihovi studenti, kolege agronomi.

Na 500 stranica ovoga remek djela ugrađeno je znanje svih znanstvenika i profesora cijelog Fakulteta i generacije njihovih profesora. Kako su istaknuli promotor udžbenika dr. sc Marko Josipović, znanstveni savjetnik u trajnom izboru s Poljoprivrednog instituta Osijek i izv. prof. dr. sc. Monika Marković s FAZOS-a, ona je veliko dostignuće osječke znanosti.

"Poljoprivreda je proizvodnja na otvorenom, tvornica bez krova i jedan jako osjetljivi sektor na klimatske promjene. Jasno je da je upravo trebao ovaj udžbenik i knjiga u kojoj bi mogli prikazati neke nove metode, mjere, praktična saznanja, kako u današnje vrijeme sa sve lošijim i degradiranim tlima proizvesti dovoljnu količinu hrane koja ujedno mora biti i kvalitetna", rekao je Josipović. 

Istaknuto je na predstavljanju i da "ono što je novo, svodi se na nove - stare metode koje se sada ponovno primjenjuju jer se vidi njihova prednost”. To je primjena reduciranih konzervacijskih sustava obrade kao jedna od mjera ublažavanja klimatskih promjena, naglih temperaturnih aberacija itd. Ujedno, jedan takav sustav obrade štiti sloj od daljnjeg procesa degradacije i upravo nas autori ove knjige vode kroz cijeli taj mozaik koji čini upravo osnove tloznanstva i biljne proizvodnje.

U Vijećnici Fakulteta okupio se veliki broj gostiju, profesora i kolega agronoma koji su na taj način odali priznanje izdavaču i autorima ovoga udžbenika. Kao što je rekao prof.dr.sc. Bojan Stipešević, jedan od recenzenata, ako vas netko pita da mu nešto nije jasno, jednostavno kažete sada imate knjigu gdje vam je sve što trebate. Dekan, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, u obraćanju okupljenima nije krio zadovoljstvo što je ova knjiga upravo objavljena na osječkom fakultetu i što je izazvala toliki interes kolega.

Irena Jug se zahvalila suautorima, a posebice recezentima i svima van struke koji su bili uključeni u svakodnevni rad koji je trajao tri godine. Posebno je sve razveselilo prisustvo njihova profesora u mirovini prof.dr.sc. Ivana Žugeca koji se prigodno podsjetio kako je ova ekipa vrhunskih znanstvenika izabrana i krenula u posao. Sjetili su se i drugih profesora kojih nekih više nema među živima, a i nekih koji zbog bolesti i starosti nisu mogli prisustvovati promociji ovoga udžbenika.

Predstavljanje pogledajte i u videu Televizije Slavonije i Baranje: 


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS Sveučilišni udžbenik Knjiga Osnove tloznanstva i biljne proizvodnje Predstavljanje Osječka znanost


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje