Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lijekovi u hrani
  • 07.04.2024. 16:30

Ostaci veterinarskih lijekova u hrani i dalje su niski

EFSA je objavila rezultate istraživanja razine veterinarskih lijekova i drugih tvari kod životinja i u hrani animalnog porijekla. Postotak neusklađenih uzoraka za 2022. iznosio je 0,18.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 402
  • 19
  • 0

Posljednje izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) pokazuje da su razine ostataka veterinarskih lijekova i drugih tvari koje se nalaze kod životinja te u hrani i dalje niske u Europskoj uniji.

Obuhvaćene su različite skupine tvari kao što su hormoni, antibakterijska sredstva, zagađivači okoliša te zabranjene tvari, a podaci se odnose na države članice EU, ali i na Island i Norvešku.

Isplatilo se smanjenje upotrebe antibiotika u stočarstvu?

Postotak neusklađenih uzoraka u 2022. godini iznosio je 0,18 što je znatno manje u odnosu na prethodnih 13 godina kada se neusklađenost kretala od 0,17 do 0,37 posto, stoji u priopćenju. Brojka za 2021. iznosila je 0,17 posto.

Što se tiče ukupne razine neusklađenosti s ciljanim uzorcima, ona je iznosila 0,27 posto što znači da je nešto veća nego 2021. kada je iznosila 0,24.

Potpuni skup podataka od oko 13 milijuna analiziranih rezultata, kažu, uskoro će biti dostupan na otvorenom repozitoriju koji je osmišljen u svrhu poboljšanja transparentnosti, ponovljivosti i ponovne upotrebe dokaza u procjenama rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje.


Tagovi

Veterinarski lijekovi Antibiotici Hormoni Europska unija Island Norveška EFSA


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje