Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 14.01.2018. 18:00

Osušit će se četvrtina Zemljine površine!

Tako se povećavaju rizici od suša i požara, a utječe se i na kvalitetu vode za piće i poljoprivredu.

Foto: daeron / Pixabay
  • 1.638
  • 118
  • 0

Pariški klimatski sporazum predviđa da čovječanstvo mora ograničiti globalno zagrijavanje na dva stupnja Celzijusa. Međutim, čak i ako se to dogodi - više od četvrtine Zemljine površine će se osušiti.

Ukoliko bi se zagrijavanje zadržalo na 1,5 stupnjeva, površina će se osušiti za desetinu. Time bi se spasile dvije trećine Zemlje, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

"Zagrijavanjem od 1,5 stupnja će dijelovi južne Europe, južne Afrike, centralne Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije, oko petine čovječanstva, izbjeći znatnu aridifikaciju predviđenu pod dva stupnja Celzijusa", rekao je jedan od autora studije Su-Jong Jeong, a prenosi National Geographic

Aridifikacija ubrzava degradaciju i dezertifikaciju tla, kao i gubitak biljaka i drveća, ključnih za apsorpciju ugljičnog dioksida, koji zagrijava Zemlju. Tako se povećavaju rizici od suša i požara, a utječe se i na kvalitetu vode za piće i poljoprivredu.

Znanstvenici smatraju da će, u slučaju zagrijavanja od dva stupnja u razdoblju od 2052. do 2070. godine, između 24% i 32% Zemljinog tla postati suho. U suprotnom, osušit će se od osam do 10%.

Foto: daeron / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍