Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućni ljubimci
  • 22.08.2023. 09:00

Otkrića: Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobro i za pse?

Samo nekoliko kapi može pseći obrok pretvoriti u poslasticu. Kako ekstra djevičansko maslinovo ulje djeluje na kožu, težinu, okus i imunološki sustav pasa?

Foto: Depositphotos/marcinm111
  • 2.453
  • 153
  • 1

Pas mog susjeda zlatni labrador retriver po imenu Maks izaziva pozornost gdje kod se pojavi. Ne samo ljepših polovica svoje vrste, nego i ljudi, pogotovo onih koji i sami imaju kućne ljubimce. Pliva, roni, trči… Voli ljude, a posebno je pažljiv prema djeci.

 "Kao da su njegova", kaže susjed uz karakterističan osmijeh. 

Tajna vitalnosti susjedovog Maksa

A zašto je uvijek dobre volje i zašto mu se dlaka tako sjaji, a ne linja se "priko načina" niti tako često, što je inače karakteristično za njegove rođake iste pasmine? Iako je već napunio 14 ili, kako se računa, jednu više od 90 psećih godina života, vitalan je i oštrog uma. Inteligentan. U čemu je tajna?

"Pitajte njega", odgovara susjed, očito ponosan na svog četvrenožnog ljubimca. "Vjerojatno ga posebno hranite", izistiram. "A ne, kupujem mu pseću hranu. Isto kao i drugi. Samo, u svaki obrok dodam žličicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja i – to je sve", reče susjed i ode za svojim Maksom.

Uz zličicu ulja dnevno vitalni i u dubokoj starosti (Foto: arhiv Arifa Sitnice)

Ostao sam začuđen. Puno puta čuo sam i pročitao da mediteranska prehrana sa maslinovim uljem, koristi zdravlju ljudi, a evo izgleda koristi i psima. Kako, nije mi vrag dao mira, pa sam počeo guglati ima li kakvih stručnih spoznaja o ovoj temi. I, tako, naletim na poduži članak u američkom Olive Oil Timesu u kojemu svjetski stručnjaci, nutricionisti i veterinari iznose spoznaje o tome kakve sve dobrobiti žličica maslinovog ulja dnevno donosi psima.

Dobro za kožu, težinu, okus i imunološki sustav

"Maslinovo ulje sadrži fitonutrijente, vitamin E i omega 3 masne kiseline koje pomažu u održavanju kože psa vlažnom i dobro nahranjenom za zdravu i lijepu dlaku", rekla je Kym Hough direktorica kalifornijskog McEvow Ranch. Osim toga, dodala je, maslinovo ulje je bogato antioksidansima za koje se pokazalo da se bore protiv oštećenja slobodnih radikala i učinkovito jačaju imunološki sustav.

Prema Roverowoj informacijskoj platformi za usluge skrbi za kućne ljubimce maslinovo ulje pomaže zdravlju psa za njegovu kožu, težinu, okus i imunološki sustav. Nedavna istraživanja potvrđuju da ekstra djevičansko maslinovo ulje sprječava isušivanje kože, umiruje perutavu kožu, podržava zdravlje srca i smanjuje upale. Za starije pse, to mogu biti dobrobiti koje će im promijeniti život i pomoći im da ostanu agilni, fleksibilni i aktivni. Prednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja uključuju njegovu sposobnost promicanja zdrave kože, ublažavanje svrbeža povezanog s alergijama i smanjenje upale.

Pomaže u prevenciji bolesti srca i smanjuje rizik od dijabetesa

Christopher Reeder, dermatolog iz Tennesseeja, izjavio je da se povećani sjaj dlake pasa može vidjeti nakon otprilike 30 dana dodavanja prehrani maslinovim uljem. Ali, evo i upozorenja. Maslinovo ulje ne treba trljati izravno na kožu jer ga psi obično ližu. Umjesto da završe u gnjecavoj kaši, predlažu da svojoj hrani dodaju žličicu maslinova ulja.

Maslinovo ulje povećava i energiju pasa (Foto: Depositphotos/vkarafill)

Male količine maslinovog ulja također se mogu dodati hrani za kućne ljubimce kako bi se održala njihova idealna tjelesna težina .

Prema Spanish Olive Oil Interprofessional, neprofitnoj organizaciji, maslinovo ulje pomaže u prevenciji bolesti srca i smanjuje rizik od dijabetesa kod pasa. Konzumacija maslinovog ulja također povećava energiju odanih kućnih ljubimaca i pomaže u sprječavanju stanične oksidacije. Ono može potaknuti rad imunološkog sustava i spriječiti ili odgoditi kognitivni pad. Ključni antioksidansi poput vitamina E štite stanične membrane od oštećenja slobodnih radikala.

Dogster, stručni časopis , primjećuje da je posebno korisno za starije pse i može pomoći u održavanju oštrine njihova uma.

Koliko žličica dnevno i/ili tjedno?

Mnogi brendovi hrane za pse već dodaju maslinovo ulje izravno u svoje proizvode. Prema Rover IT platformi, maslinovo ulje može hranu vašeg četveronožnog prijatelja učiniti privlačnom i ukusnom. Malo maslinovog ulja može pomoći da suha ili ustajala hrana bude ukusnija.

Ali koliko ulja dati svojim psima? Holistički veterinar i autorica izvješća Judy Morgan predlaže ne više od jedne čajne žličice maslinovog ulja po obroku. Prema španjolskom Interprofessionalu za maslinovo ulje, žlica maslinovog ulja jednom ili dvaput tjedno je uobičajena količina za dodavanje u hranu vašeg psa.

Mjera je bitna u svemu. A umjerenost je ključna i za korištenje maslinovog ulja u njezi pasa. Zato svjetski stručnjaci preporučuju razgovor s veterinarom prije promjene prehrane vašeg ljubimca. Valjda su i naši educirani o dobrobitima maslinovog ulja i za pse. Kako za kućne tako i pastirske.


Tagovi

Psi Ekstra djevičansko maslinovo ulje Prevencija Bolesti Imunološki sustav Doziranje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]