Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriminalno udruživanje
  • 06.11.2023. 18:00

Otkrivena kriminalna grupa i prijevare s poljoprivrednim fondovima

Za kriminalno udruživanje u Italiji je optuženo 56 osoba i dvije tvrtke. Privremeno im je oduzet novac i imovina u vrijednosti od 2,5 milijuna eura

Foto: Depositphoto/konstantin32
  • 901
  • 117
  • 0

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Palermu (Italija) vodi istragu o organiziranom kriminalnom udruženju, korupciji i prijevari s poljoprivrednim fondovima na Siciliji, koja je dovela do podizanja optužnice protiv 56 osoba i dvije tvrtke.

Oduzeto 2,5 milijuna eura

Kako su objavili, u lipnju 2022. talijanska financijska policija (Guardia di Finanza) u Palermu otkrila je dokaze o mreži organiziranih kriminalnih aktivnosti u koje su uključeni visoki državni službenici i profesionalci iz industrije. To je izazvalo ozbiljne sumnje u postojanje organizirane kriminalne grupe koja je privatnim tvrtkama, koje posluju u okolici ovog grada, u poljoprivrednom sektoru, omogućila da primaju sredstva iz EU, ali i nacionalnih izvora, u sklopu europskog regionalnog razvoja.

Kućni pritvor je određen za 12 osumnjičenih, a još 10 se moralo pojaviti pred sudskom policijom. Preventivno im je oduzet novac i imovina u vrijednosti od oko 2,5 milijuna eura.

Razvijene dugogodišnje veze

Istraga je, kažu, donijela ključna otkrića koji ukazuju na postojanje zločinačkog udruženja u koje su bili uključeni javni službenici. Oni su utjecali na proces donošenja odluka u Pokrajinskom poljoprivrednom inspektoratu (IPA) sicilijanske regije. Oni su svojim klijentima odobravali nesrazmjerno visok postotak zahtjeva za financiranje, što je rezultiralo značajnom financijskom dobiti za članove grupe.

Istražni materijali ukazuju na preko 20 nezakonito odobrenih zahtjeva za financiranje te dva slučaja navodne korupcije u koje su umiješani državni službenici i privatni poduzetnici. 

Optužnica je podignuta protiv svih pojedinaca osumnjičenih za umiješanost, u različitim svojstvima. Početak suđenja zakazan je za 7. veljače 2024. godine.


Tagovi

EPPO Italija Kriminalno udruživanje Kriminalna grupa Poljoprivredni fondovi Europski javni tužitelj Prijevare u poljoprivrednim fondovima


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled