Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FarmShow
  • 07.06.2024. 13:05
  • Osječko-baranjska, Osijek

Otvoren je 11. sajam poljoprivredne mehanizacije FarmShow u Osijeku

Iako je protekla godina bila najgora u poljoprivrednom biznisu i mehanizatorima su lageri puni, napravili smo najveći sajam do sada, rekao je na otvorenju Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.888
  • 264
  • 0

Već 11. po redu sajam poljoprivredne mehanizacije FarmShow Osijek otvoren je danas, 7. lipnja i trajat će do nedjelje, 9. lipnja.

Tijekom tri dana održavanja posjetiteljima će na Sportsko zračnoj luci Osijek (Čepin) biti prezentirane najnovije tehnologije u poljoprivredi, od precizne poljoprivrede, dronova za pregled polja, sustava navodnjavanja, skladištenja, prerade do alata za vrt. Osim toga, očekuju vas i razne prezentacije strojeva.

"Što reći nakon prošle godine koja je bila najgora u poljoprivrednom biznisu, pogotovo se to odnosi na segment prodaje traktora i poljoprivredne mehanizacije?", istaknuo je na otvorenju Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, koja je i organizator sajma.

Najteža godina koju pamte

Dodao je kako su prvih pet mjeseci ove godine najlošiji period koji on pamti u svojoj karijeri koja traje 30-ak godina. Unatoč tome, ističe kako su zahvalni izlagačima jer su ove godine napravili najveći sajam do sada. "Znam da je svima teško, lageri su puni, ratari su u katastrofalnoj situaciji, sastavljaju kraj s krajem", rekao je, kao i to da se svi nadaju da će situacija u drugoj polovici godine biti znanto bolja, da usjevi danas prilično dobro izgledaju s obzirom na uvjete sjetve koji su bili.

"Poslije kiše dođe sunce, nadam se da ćemo vrlo brzo preokrenuti trendove o kojima je gospodin Aračić pričao", istaknuo je zamjenik gradonačelnika grada Osijeka Dragan Vulin.

vd
Zdravko Tušek je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva svečano otvorio sajam

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek je prilikom svečanog otvorenja rekao kako se sjeća prvih godina kad su dolazili na sajam i imali rasprave je li ovo pravo mjesto za njegovo održavanje.

"Pista je danas gotovo prepuna i mislim da ta činjenica pokazuje zašto je danas važno biti ovdje", naglasio je dodavši kako su u Osječko-baranjskoj županiji koncentrirani veliki poljoprivredni proizvođači, proizvodni sustavi, znanost i struka te da će Ministarstvo i dalje podržavati ovaj događaj. Nadalje, istaknuo je kako je ovo županija u kojoj je uloženo najviše sredstava iz fondova Ministarstva poljoprivrede, nešto više od 1,1 milijardu eura, a gotovo 50 posto dolazi iz fondova ruralnog razvoja.

Ostalo su sredstva, ističe, iz drugih fondova kojima upravlja nadležno ministarstvo te iz mnogih intervencija koje su donesene kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima.

Potpore će biti isplaćene do kraja lipnja

Osvrnuvši se na brojne reakcije zbog kašnjenja isplata potpora, Tušek je istaknuo kako će u suradnji s Agencijom za plaćanja sve podnesene potpore obraditi i isplatiti do kraja lipnja, kao što to nalaže i zakonska obveza.

"Mogu reći ispriku jer to ne ide tako brzo kao proteklih godina jer smo u prvoj godini provedbe novog Strateškog plana, a u sličnoj situaciji nalaze se administracije i poljoprivrednici diljem Europe", naglasio je te u nastavku rekao kako su prije nekoliko tjedana najavili da idu u izmjenu Strateškog plana kako bi dodatno relaksirali uvjete za lakši rad poljoprivrednika, ubrzali rad administracije te da vjeruje da će u narednom razdoblju biti još uspješniji i bolji.

fd
Najnovije tehnologije u poljoprivredi na ovogodišnjem sajmu FarmShow

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva će i dalje biti partner, posebice kada govorimo o činjenici da smo iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike rezerervirali oko 3,8 milijardi eura koje ćemo staviti na raspolaganje našim poljoprivrednicima", naglasio je te dodao da je jedan velik dio tog novca namijenjen u ulaganja vezana uz inovacije, obnovu proizvodnje te nove tehnologije.

Inače, u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, ovo je prvi sajam u Hrvatskoj specijaliziran upravo za mehanizatore, no mogu se vidjeti i sjemenske kuće, proizvođači zaštitnih sredstava, gnojiva, ali i pogledati pokusna polja te demonstracije strojeva.

Ulaz i parking su za sve posjetitelje besplatni, a radno vrijeme FarmShowa je u petak od 10 do 18 sati, a u subotu i nedjelju od 9 do 18 sati. 

Dio onoga što vas očekuje pogledajte u našoj fotogaleriji ispod teksta. Vidimo se!

Kako doći do sajma provjerite na karti:


Fotoprilog


Tagovi

FarmShow Sajam poljoprivredne mehanizacije Čepin Otvoren sajam Darko Aračić Dragan Vulin Zdravko Tušek Isplata potpora


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/